Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nalewki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nalewki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-22 08:31:15

Temat: Nalewki
Od: Wojtek Pietrzak <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam i o odpowiedz prosze;
Czy mozliwe jest zrobienie nalewki z poziomek zeby miala zapach i smak
poziomek?
Jezeli tak to prosze o podpowiedz jak.
Moje proby na laboratoryjna skale nie daly zadowalajacych wynikow. Kolor
przechodzi do alkoholu ale nic poza tym. Ani smaku ani zapachu.
Na dodatek po kilku dniach moczenia w alkoholu wyglad owocow wcale nie
zacheca do konsumpcji.
Dzieki za jakiekolwiek wskazowki i pozdrawiam.w.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-22 09:46:33

Temat: Re: Nalewki
Od: "Dorcia" <d...@b...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wojtek Pietrzak" <> napisał w wiadomości

> Czy mozliwe jest zrobienie nalewki z poziomek zeby miala zapach i smak
> poziomek?
>
Wydaje mi się że poziomki są za mało aromatyczne na nalewki ale mogę sie
mylić.Może warto zrobić "Tutti Frutti", taką nalewkę z różnych owoców żeby
wzbogacić jej smak i aromat.

pozdr,dorcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-23 06:01:10

Temat: Re: Nalewki
Od: "Anna" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam. U Ćwierczakiewiczowej jest przepis na esencję, która ponoć ma te zalety, o
które Ci chodzi.
Do słoja nalewa się spirytusu ( "najlepszego" :-)) i NAD nim , nisko, ale żeby nie
dotykały
alkoholu, na gazie zawiesza się poziomki. Słój zakręca się szczelnie. Opary
spirytusu wyciągają
aromat i kolor. Potem to już kwestia rozcieńczenia dowolnie stężonym roztworem wody i
cukru (
przegotowanego i ostudzonego). Nie próbowałam, ale brzmi ciekawie. Mam nadzieję, że
zadziała.
Pozdrawiam- Anna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-23 07:49:49

Temat: Re: Nalewki
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy mozliwe jest zrobienie nalewki z poziomek zeby miala zapach i smak
> poziomek?

TAK

bierze sie poziomki i zalewa wodka

w zeszlyum roku bylismy na Jurze Krakowsko-Czestochowskiej i zbieralismy
poziomki na węch tzn
idziemy i czyc poziomki - rozgladamy sie pod wiatr i rzeczywiscie pole
poziomkowe
nazbieralismy w buteleczki po wodzie i zalalismy wodka kupiona w najblizszym
sklepie.

pic sie tego nie da w duzych ilosciach, ale zapach rewelacyjny. zblizam nos
do kieliszka, zamykam oczy i widze
to pole poziomkowe!


pozdrawiam WM

PS.

do nalewki dodałem troche cukru


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-23 22:59:11

Temat: Re: Nalewki
Od: "toxyczna" <t...@U...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cdq9q1$it$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam. U Ćwierczakiewiczowej jest przepis na esencję, która ponoć ma te
zalety, o które Ci chodzi.
> Do słoja nalewa się spirytusu ( "najlepszego" :-)) i NAD nim , nisko, ale
żeby nie dotykały
> alkoholu, na gazie zawiesza się poziomki. Słój zakręca się szczelnie.
Opary spirytusu wyciągają
> aromat i kolor. Potem to już kwestia rozcieńczenia dowolnie stężonym
roztworem wody i cukru (
> przegotowanego i ostudzonego). Nie próbowałam, ale brzmi ciekawie. Mam
nadzieję, że zadziała.
> Pozdrawiam- Anna
>
Witam

Jeżeli przepis jest PANI ĆWIERCIAKIEWICZOWEJ, to na 100% jest sprawdzony.
Pani Lucyna osobiscie sprawdzała wszystkie podawane przez siebie przepisy.
Wiele razy przekonałam się, ze każdy przepis jest podany precyzyjnie, a przy
tym ta lekkość pióra.....
Co prawda P. Ć pod koniec życia musiała schodzić ze schodów tyłem, jak
wspominają pamiętnikarze, w wyniku w/w testowania.

Pozdrawiam grupę

Toxyczna babcia Helena [nie z tej grupy, ale bywająca tutaj]



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-09 11:25:00

Temat: Re: Nalewki
Od: "Monika Janowiak" <m...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

sama się nad tym zastanawiam, znalazłam coś takiego w wirtualnej Kuchni i
mam zamiar wypróbować :

Nalewka na poziomkach

75 dag dojrzałych poziomek,
3/4 l spirytusu (95%),
50 dag cukru

Poziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki.
Przełożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem.
Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrząsając codziennie.
Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z watą.
Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać.
Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aż do rozpuszczenia
się cukru (2-3 tygodnie).
Co kilka dni wstrząsać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości.
Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z watą do naczynia z
poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.
Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrząsanie,
zlać płyn przez lejek z watą do ekstraktu i syropu.
Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zużywając znów 1/2 szklanki wody.
Połączone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania po czym zlać
likier znad powstałego osadu do butelek.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

konfiturki
Urodziny
....::::[portugalskie jedzenie w polsce]::::....
WhoreCam 1755
Gołąbki z kartofli

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »