Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.cyf-kr.edu
.pl!not-for-mail
From: "Monika Janowiak" <m...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewki
Date: Mon, 9 Aug 2004 13:25:00 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 27
Message-ID: <cf7n9u$616$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <4...@o...pl>
NNTP-Posting-Host: ania.pau.krakow.pl
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1092051070 6182 149.156.51.41 (9 Aug 2004 11:31:10 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Aug 2004 11:31:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210503
Ukryj nagłówki
sama się nad tym zastanawiam, znalazłam coś takiego w wirtualnej Kuchni i
mam zamiar wypróbować :
Nalewka na poziomkach
75 dag dojrzałych poziomek,
3/4 l spirytusu (95%),
50 dag cukru
Poziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki.
Przełożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem.
Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrząsając codziennie.
Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z watą.
Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać.
Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aż do rozpuszczenia
się cukru (2-3 tygodnie).
Co kilka dni wstrząsać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości.
Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z watą do naczynia z
poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.
Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrząsanie,
zlać płyn przez lejek z watą do ekstraktu i syropu.
Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zużywając znów 1/2 szklanki wody.
Połączone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania po czym zlać
likier znad powstałego osadu do butelek.
|