Data: 2004-08-09 11:25:00
Temat: Re: Nalewki
Od: "Monika Janowiak" <m...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
sama się nad tym zastanawiam, znalazłam coś takiego w wirtualnej Kuchni i
mam zamiar wypróbować :
Nalewka na poziomkach
75 dag dojrzałych poziomek,
3/4 l spirytusu (95%),
50 dag cukru
Poziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki.
Przełożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem.
Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrząsając codziennie.
Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z watą.
Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać.
Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aż do rozpuszczenia
się cukru (2-3 tygodnie).
Co kilka dni wstrząsać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości.
Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z watą do naczynia z
poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.
Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrząsanie,
zlać płyn przez lejek z watą do ekstraktu i syropu.
Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zużywając znów 1/2 szklanki wody.
Połączone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania po czym zlać
likier znad powstałego osadu do butelek.
|