Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!newsfeed.news
2me.com!west.cox.net!cox.net!p01!news2.west.cox.net.POSTED!53ab2750!not-for-mai
l
From: Art Plazewski. <Art[Gruby]@icbleu.org>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Never ask for whom the bell tolls, it tolls for you czyli podzwonne dla
WL... ;-))) ( P)
Reply-To: a...@s...org
Message-ID: <o...@4...com>
X-Newsreader: Forte Agent 1.92/32.572
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 63
Date: Sun, 01 Sep 2002 04:22:00 GMT
NNTP-Posting-Host: 68.101.197.180
X-Complaints-To: a...@c...net
X-Trace: news2.west.cox.net 1030854120 68.101.197.180 (Sun, 01 Sep 2002 00:22:00 EDT)
NNTP-Posting-Date: Sun, 01 Sep 2002 00:22:00 EDT
Organization: Cox Communications
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123120
Ukryj nagłówki
Grupa nudna ? Prawdopodobnie tak... ale pamietaj ze wszyscy kiedys
zaczynali ... i jezeli nawet pytania wydaja sie trywialne to kto wie
co z ludzi ich zadajacych wyrosnie...i jezeli jestes tym WL ktorego
kiedys znalem to - daleka drogr przebyles....
;-))))
Ateraz cos dla cierpliwych...
Kaczka bresaola z borlotti fasola i dzem z czerwonej cebuli.
( wg Mario Molto) wyprobowane... palce lizac...
Skladniki :
Faza 1
3 lyzki stolowe soli ( gruboziarnistej)
3 lyzki swiezo zmielonego pieprzu
1 lyzka cukru
1 lyzka bardzo ostrej papryki
1 lyzka rozmarynu drobno kruszonego
1 lyzka tymianku
1 cala piers kaczki (2 polowy)
1/4 szklanki lu2b wiecej jak kto lubi oliwy z oliwek
Faza 2
2 czerwone cebule drobno pokrojone
sol i pieprz ( dodatkowe 3 -4 lyzki)
250 ml soku z pomaranczy - najlepiej swiezo wycisnietego
1 lub 1.5 szklanki bialej fasoli
2-3 zabki czosnku bardzo cienko pokrojonego
1/2 lyzki bardzo ostrej papryki
1/4 szklanki octu winnego ( dobrej jakosci - np z czerwonego wina)
Caly procesma dwie fazy
Faza 1
W misce wymieszaj sol , pieprz , cukier , papryke, rozmaryn,i
tymianekNatrzyj piers kaczki mikstura , owin w woskowany papier i wloz
do lodowki na cztery dni.Po tym czasie odwin piersi z papieru.
P)amietasz jak wygladal baleron? Zawin piersi tak jak baleron
zostawiajac jeden koniec nitki dluzszy i zawies ja w lodowce na trzy
(3) tygodnie....( podstaw talez pod nie bo beda kapac....
Faza 2
Przed podaniem przygouj dzem z czerwonej cebuli -
w duzej patelni podgrzj dwie lyzki oliwy ( nie dopusc do dymienia)
dodaj cebule drobno pokrojona i gotuj az zmieni kolor na
zlotawy...dodaj sol i pieprz i sok pomaranczowy,Kontynuuj smazenie az
cebula zacznie sie rozpadac i sok sok calkiem w nia wsiaknie,,, nie
przypal cebuli!!! Powinno Ci to zajac ok 20 minut...
Nastepnie wymieszaj poprzednio ugotowana fasole ( srednio miekka do
miekkiej) czosnek, papryke i ocet i zostaw do "przegryzienia" na ok
godzine...
Po tym czasie wyjmij piers z lodowki , odwin z nitek i
pokroj w jak najciensze plasterki.
Uloz je na talezu dodaj odsaczona fasole i dzem ( artystyczna
dekoracja talerza pozadana...)
Przed podanie mozna dodac cienko pokrojana bagietke , miseczke z oliw
z oliwek i drobno posiekane liscie pietruszki....
;-)))
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
|