« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-06 10:37:36
Temat: Nowe menu dla slowikaCzytajac zbiorek Tuwima wpadlem na ten cudowny wierszyk, i przyszlo mi do
glowy, tak dla zabawy, napisac nowe menu dla Pana Slowika.
Mozemy sie nawet zabawic w konkursik, co wy na to?
Mozna podac tyle wersji ile sie chce, ale zawsze przestrzegajac formy i
rytmu Pana Juliana.
Oto moja propozycja:
"Wszystko stygnie : omlet z wiatru bajka nadziewany,
Potem podmuch z lipy w ciescie na listku podany,
Jako pieczen jest biedronka w sosie promieniowym
A na deser pylek w wisni z kremem waniliowym."
Teraz sam ide na obiad....
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-06 10:37:44
Temat: Re: Nowe menu dla slowika
Użytkownik "Paul Urstein" <p...@A...ch> napisał w wiadomości
news:41135f20$1_2@news.bluewin.ch...
>
> "Wszystko stygnie : omlet z wiatru bajka nadziewany,
> Potem podmuch z lipy w ciescie na listku podany,
> Jako pieczen jest biedronka w sosie promieniowym
> A na deser pylek w wisni z kremem waniliowym."
Super...
Bardzo to wszystko smakowite, zwłaszcza deser, ale żal mi biedronki... :(
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-06 12:19:43
Temat: Re: Nowe menu dla slowika
"Paul Urstein" zachęca, wiec ja piszę :-)
[wyszla mi wersja baaardzo zimowo-realistyczno-pesymistyczna, sama nie
wiem dlaczego :-(, ale za to konczy się akcentem optymistycznym :-) i
zdrobnieniami, zeby tę drastycznosc jakos stonować]
Wszystko stygnie: pszenicy ziarna blotem napeczniale,
Niechciany sucharek, resztki muchy, dwie dzdzownice (male),
Nie zachwyci juz owies gardla slowiczego,
Ani kwiat slonecznika lekko splesnialego.
Marznie slowiczek marząc o jesiennych polach,
Otrzepując z dzioba sniezek, cięzka ptasia dola.
Slowikowa sie zmusza do plastra sloniny,
Emigracji ządając dla glodnej rodziny.
Ufff... no to teraz wiem więcej na temat pl.rec.kuchnia.ptasia ;-)
Pozdrawiam,
eM
PS. I moj ulubiony wiersz Tuwima "ptasie plotki":
Przyszła gąska do kaczuszki,
Obgadały kurze nóżki.
Do indyczki przyszła kurka,
Obgadały kacze piórka.
Przyszła kaczka do perliczki,
Obgadały dziób indyczki.
Kaczka kaczce wykwakała,
Co gęś o niej nagęgała.
Na to rzekła gęś, że kaczka
Jest złodziejka i pijaczka.
O indyczce zaś pantarka
Powiedziała, że plotkarka.
Teraz bójka wśród podwórka,
Że aż lecą barwne piórka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-06 12:49:51
Temat: Re: Nowe menu dla slowikaDnia Fri, 6 Aug 2004 12:37:36 +0200, Paul Urstein napisał(a):
> "Wszystko stygnie : omlet z wiatru bajka nadziewany,
> Potem podmuch z lipy w ciescie na listku podany,
> Jako pieczen jest biedronka w sosie promieniowym
> A na deser pylek w wisni z kremem waniliowym."
To i ja coś dodam :)
Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku.
Pozdrawiam
Michał Piechowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-06 13:23:06
Temat: Re: Nowe menu dla slowika
"Michał Piechowski" pisze:
> Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
> Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
> Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
> A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku.
Bardzo dobre, ale dostaniesz po lapach od Agaty ("Gusiek") za tego
motylla z grilla ;-)
Pozdrawiam serdecznie,
eM
PS. Gusiek, tylko sie na mnie nie gniewaj! :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-06 13:44:46
Temat: Re: Nowe menu dla slowika
> To i ja coś dodam :)
>
> Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
> Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
> Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
> A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku.
Przepisales oryginal Tuwima, w czym tkwi kawal ????
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-06 13:48:39
Temat: Re: Nowe menu dla slowikaNajbardziej mi sie podoba to ziarno blotem napeczniale....
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-06 14:07:02
Temat: Re: Nowe menu dla slowika
"Paul Urstein" pisze
> Najbardziej mi sie podoba to ziarno blotem napeczniale....
Mi tez, zwlaszcza jak jest mróz :-P
No zobacz, co narobiles: nie moge przestac...
Wszystko stygnie: pszenica i proso i zyto,
Larwa mszycy, na ktorą pestycydow uzyto.
Chrabąszcza tors pochowany pod liscmi lebiody,
A na deser - lyk brudnej, zamarzniętej wody.
Pozdrawiam,
eM,
co sie dobrze bawi , ale idzie do domu, wiec jest szansa, ze
przestanie wierszydla tworzyc ;-) - do zobaczenia w poniedzialek!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-06 15:15:28
Temat: Re: Nowe menu dla slowikaSliczne!
Ale tej brudnej wody, skoro jest zamarznieta to powinien byc kawalek!
Pieknego week-end'u ci zycze
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-06 15:35:08
Temat: Re: Nowe menu dla slowika
"Paul Urstein" pisze:
> Ale tej brudnej wody, skoro jest zamarznieta to powinien byc kawalek!
:-)))))))
lyk lodu - tak jest trrragiczniej, to sie chyba w poezji prawdziwej
nazywa oksymoron ;-) i jest zalecane ;-)
Milego *lyk*endu i Tobie,
eM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |