Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: O torcie prawie optymalnym... Re: z ciekawosci
Date: Wed, 13 Feb 2002 11:12:05 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 47
Sender: j...@p...onet.pl@raya.kabaty.2a.pl
Message-ID: <a4de3m$5c8$1@news.onet.pl>
References: <a4d8kp$27pb$1@news2.ipartners.pl> <a4datj$qap$1@news.onet.pl>
<a4dbel$29ks$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: raya.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1013595062 5512 213.25.123.146 (13 Feb 2002 10:11:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Feb 2002 10:11:02 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95903
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ana" <a...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:a4dbel$29ks$1@news2.ipartners.pl...
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:a4datj$qap$1@news.onet.pl...
> >
> > > Jak optymalnie to bez makaronu lub z odrobiną... ;-)
>
> A tak z czystej ciekawosci - jak Ci idzie Joasiu z dietą "O" ?
>
Nie stosuję stricte diety o, a coś zbliżonego. Zdecydowanie obniżyłam
spożycie węglowodanów przez zwyczajne niesłodzenie niczego... no prawie
niczego.
Czytając książkę pana Kwaśniewskiego znalazłam przepis na tort orzechowy
bardzo podobny do mojego przepisu - różniący się głównie zawartością cukru.
Ponieważ tort się rodzince należał - małżonek miał w poniedziałek urodziny
to zrobiłam tort... prawie tak jak robiłam poprzednio
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tort_orzech
owy.htm
tylko zmniejszając ilość cukru i bułki tartej do ciasta...
Hmm... zasadniczo wszystko zmieniłam, ale wpadka była tylko leciutka...
Do ciasta dałam orzechy laskowe zamiast włoskich i uznałam, że z czystym
sumieniem mogę dać tylko 1/4 szklanki cukru na 7 jaj, bo orzech laskowe są
słodkie - nie mają tej goryczki co włoskie. Dodałam tylko 1/2 szklanki bułki
tartej (ciasto jej bez mąki). Z dużą rezerwą wlewałam to do tortownicy, ale
się upiekło. Hmm było dość twarde - nawet po nasączeniu, ale smaczne.
Gorzej było z masą. zamiast szklanki cukru dałam pół (nawet niecałe), a
jajka miałam bardzo duże. Jajka nie ubiły się na tak gęstą masę jak zwykle.
Na dodatek n ie użyłam masmiksa tylko masło. Tak bardzo bałam się, że mi się
masa zwarzy, ze niedokładnie ją wymieszałam. Dobra była, ale gdzieniegdzie
miała kropki samego masła ;-))
Poważną wadą masy była jej ilość. ponieważ dałam o pół szkalnki mniej cukru
to i masy było co najmniej o te pół szklanki miej i mało brakowało, a
zabrakłoby mi masy do przełożenia tortu. Zabrakło mi na ozdobienie. Nie było
żadnych wzorków robionych z masy strzykawką. Tort ozdobiłam ziarenkami w
kształcie kawy z czekolady kawowej (produkt Dr Oetkera).
Ciekawe są natomiast moje wrażenia smakowe. Zawsze mi się wydawało, ze moje
torty są małosłodkie. Teraz obniżyłam zawartość cukru o ponad 50 % i co?
Tort był dla mnie za słodki - po prostu ulep.
W ogóle mam wrażenie, że wszystko jest słodkie. Taka np. marchewka to sam
cukier... ;-)))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|