Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!not-for-mail
From: " Nixe" <n...@f...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [OT] c.d. moderacji
Date: Sun, 11 Mar 2007 23:33:31 +0100
Organization: Multimedia Polska sp. z o.o.
Lines: 134
Message-ID: <et203v$1120$1@news.mm.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-108-47.gdynia.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.mm.pl 1173652415 33856 81.190.108.47 (11 Mar 2007 22:33:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Mar 2007 22:33:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292808
Ukryj nagłówki
Stworzyłam coś na kształt RFD, ale zanim to pójdzie na pnng, musi się przede
wszystkim znaleźć choć jeszcze jeden chętny na moderatora/rkę i musimy to
wszyscy ładnie i elegancko wykończyć :)
Na razie proszę o przeczytanie poniższego i wszelkie uwagi, krytykę, rady,
co zmienić, co dodać, co wyrzucić. Na razie to tylko szkielet. Nie ukrywam,
że większość "zerżnęłam" po prostu z opisu prk "wiszącego" od lat na
www.usenet.pl, bo uważam, że nie ma sensu tego opisu zbytnio modyfikować.
Sporo pomogło mi też RFD dotyczące prób zmiany na moderowaną grupy
pl.sci.matematyka. Mam nadzieję, że jego autorzy nie będą mieli mi za złe,
że posłużyłam się niektórymi ich tekstami.
----> tak będę oznaczać moje własne uwagi
-----------------RFD--(Request-for-Discussion)------
------------
Nazwa grupy: pl.rec.kuchnia
Krotki opis: Uroki kuchni i rozkosze podniebienia
Moderowana: TAK
Moderatorzy:
----> [tu proszę o podanie imienia i nazwiska osoby moderującej + jej adres
mailowego]
Opis:
Rozmowy o tym w jaki sposób mozna przygotować cos smacznego, ciekawego i
niebanalnego do jedzenia i picia. Co jest godne polecenia, a co nie. Gdzie
mozna zjesc dobrze (restauracje, bary, fast foody, itp.), a gdzie lepiej nie
wchodzic, zeby nie skonczyc na toksykologii. Wymiana przepisów i dyskusje na
ich temat. Dzielenie się doświadczeniami z zakresu technik i sztuczek
kulinarnych. Dopuszczalna jest wymiana poglądów na tematy sprzętu AGD ściśle
związanymi z kuchnią.
Przykładowe tematy:
- Sprawdzony przepis na [...]
- Czy możecie polecić godną zainteresowania restaurację w [...]
- W jaki sposób łatwo i szybko przygotować [...]
- Który ekspres do kawy jest lepszy?
----> [proszę o ew. kontynuację]
W grupie całkowicie zabronione są:
- spam i jakiekolwiek ogloszenia nie zwiazanych scisle z tematyka grupy
- binaria
- wulgaryzmy, wyzwiska, pomówienia itp.
- rozpoczynanie wątków na tematy zupełnie nie związane z tematyką kuchenną
- prywatne, tasiemcowe pogawędki i osobiste przepychanki - zwłaszcza, gdy
tematyka w ogóle nie zahacza o kuchnię
- osobiste wynurzenia, filozoficzne dywagacje - zwłaszcza, gdy tematyka w
ogóle nie zahacza o kuchnię
----> [tu proszę o ew. kontynuację i rozwinięcie, ponieważ
musimy_ściśle_określić kryteria, jakimi potem będą kierować się moderatorzy]
Temat ('Subject') listu powinien nieść krótką i zwięzłą
informację o jego tematyce. Moderator może odrzucić posting,
którego temat nie spełnia tego wymogu.
Odrzucony może być także list, który porusza temat omówiony
już w FAQ - w takim wypadku moderator ma obowiązek
poinformować autora postu o istnieniu FAQ. Zapobiegnie to
zaśmiecaniu grupy postami, które wprawdzie są merytorycznie
poprawne, ale odgrzewają po raz setny ten sam temat.
----> zostawiamy coś takiego czy wyrzucamy?
Niezależnie od powyższych zasad prosimy pamiętać, aby pisząc
list dbać o jego formę - dotyczy to zwłaszcza interpunkcji i
ortografii - i o kulturę wypowiedzi, a zwłaszcza o to by
unikać sformułowań obelżywych, obrażających i poniżających
dyskutantów.
----> zostawiamy coś takiego czy wyrzucamy?
W przypadku, gdy posting nie zostanie dopuszczony na grupę,
autor otrzyma od moderatora zwięzłą informację o odrzuceniu
i jego powodach (oczywiście pod warunkiem podania
działającego adresu zwrotnego).
Uzasadnienie:
W ciągu kilku ostatnich lat grupa pl.rec.kuchnia nękana jest przez osoby
zasypujące ją postami zupełnie niezwiązanymi z tematyką, a zawierającymi
głównie wulgarne i prowokacyjne treści obrażające grupowiczów. Próby
rozwiązania tych problemów na własną rękę (założenie filtrów, podanie do
abuse) nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Większość stałych bywalców
odeszło, a prk stała się śmietniskiem, w którym trudno byłoby się dopatrzyć
wizerunku grupy z początku jej istnienia. W ciągu ostatnich miesięcy
pojawiły się kolejne osoby, śmiecące poprzez tasiemcowe prywatne pogawędki,
wysyłanie kilkudziesięciu wiadomości o tej samej treści, osobiste i intymne
wynurzenia, paranoiczne wywody, rasistowskie i narodowościowe hasła i inne
tego typu posty zupełnie niepowiązane z tematyką grupy, a jedynie coraz
bardziej prowadzące grupę do jej upadku. W wyniku działania tych osób grupa
zupełnie straciła swój dawny klimat, zniechęca starych grupowiczów do
dyskusji i rozmów tematycznych, a nowych odstrasza swoim coraz gorszym
wizerunkiem.
W efekcie takiego stanu rzeczy zrodził się pomysł na moderowania grupy
właśnie po to, by przywrócić jej dawną rolę.
----> proszę o krytyczne uwagi i jeśli ktoś ma dar bardziej eleganckiego i
zgrabnego pisania, to o przekształcenie ww tekstu :)
Poniższa statystyka (za ostatnie dwa miesiące) ilustruje
zasadność podjętych kroków (podano liczby wątków):
Tematy/posty związane z kuchnią: [...]
Tematy/posty niezwiązane z kuchnią: [...]
----> zamieszczamy coś takiego? jeśli tak, to czy znajdzie się chętny na
przeliczenie?
Autor propozycji: Ja ;-)
Ogloszenie:
p.rec.kuchnia
----> czy jeszcze gdzieś oprócz tej grupy będziemy to wysyłać?
Czas trwania: Dwa tygodnie
-----------------KONIEC------------------
Czekam zatem na dyskusję :)
--
Nixe
|