Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Obiecane.....

Grupy

Szukaj w grupach

 

Obiecane.....

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-07 09:32:12

Temat: Obiecane.....
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Klopsiki w occie.

Składniki : mięso mielone - najlepsza jest mieszanka cielęciny z wieprzowiną
( karkówka )
Pieczarki w proporcji 0,5 kg pieczarek na 1 kg mięsa, cebula - dwie duże,
przyprawy wg uznania - najlepiej pasuje majeranek, czosnek, tymianek,
bazylia, sól, pieprz, jajka ( w zależności od ilości mięsa, bułka tarta -
jako tani wypełniacz :))).

Pieczarki kroimy na kawałki i dusimy na masełku z cebulą pokrojoną w kostkę.
Po wystudzeniu mielimy w maszynce.
Pozostałe składniki łączymy i wyrabiamy z nich w miarę jednolitą masę,
dodajemy mielone pieczarki ( bułkę tartą dodajemy na końcu w zależności od
stopnia "mokrości" mieszanki).

Z masy formujemy małe klopsiki ( średnica max 3 cm. ) i smażymy na głębokim
tłuszczu od 5 - 7 minut. Odcedzamy, wystudzamy, w między czasie podjadamy i
to co zostanie wkładamy do zalewy octowej - przepis każdy zna :). Po kilku
dniach są eXtra.

Pasztet - pewnie znowu inne składniki :) ale ciągle testuję

kilo wołowiny gulaszowej ( lub mięsa drobiowego bez prionów :), kilo
karkówki bez kości, kilo wątróbki drobiowej, pół kilo boczku świeżego, pół
kilo słoniny surowej, kilka grzybów suszonych, dwie średnie marchewki,
pietruszki, jeden seler, por, ziele angielskie, listek, sól, pieprz. Dwie
bułki.
Przyprawy do pasztetu : majeranek, pieprz sól, gałka muszkatołowa, tymianek.

Mięsne składniki ( razem ze słoniną ) kroimy w kawałki i gotujemy do
średniej miękkości razem z włoszczyzną ( do gotowania dodajemy również
grzyby ), ziele, listek i pieprz ziarnisty w koszyczku też do gara. Wątróbkę
gotujemy w oddzielnym naczyniu. Po ugotowaniu zlewamy wywar ( z mięsa a nie
z wątróbki :) i moczymy w nim bułki.
Mięso razem w warzywami, wątróbką i bułkami mielimy w maszynce ( wg.
uznania - przeważnie jednak dwa razy ) i wyrabiamy z niego jednolitą masę,
dodajemy przyprawy wg. uznania do czasu uzyskania satysfakcjonującego smaku.
Tak przygotowaną masę wkładamy do foremek wyłożonych folią aluminiową i
wysmarowanych smalcem lub wyłożonych wąskimi plastrami słoniny wędzonej.
Foremki wstawiamy do rozgrzanego pieca ( 200 stopni ) i pieczemy ok 30 min.
do godziny.


--
ostry




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bylo: Co to jest Kumin ?
kuchnia eksperymentalna-czyli lazania z ryzem, kasza i kurczakiem
tapioka
grzaniec+...
Makaron ryżowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »