« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-07 09:12:28
Temat: tapiokawitam :)
czy uzywacie takiego czegos?
mozecie polecic jakis przepis?
najlepiej weganski, a przynajmniej wegetarianski. ale podawajcie wszystkie
jakie chcecie, bo inni tez chca skorzystac - nie tylko ja :)
ja kiedys robilam z siostra, ale popelnilysmy chyba jakis blad, bo wyszla
breja nie do zjedzenia. tak sie cholerstwo lepilo, ze nawet z wyrzuceniem
byly problemy ;p
pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-07 22:07:19
Temat: Re: tapioka> breja nie do zjedzenia. tak sie cholerstwo lepilo, ze nawet z >wyrzuceniem
byly problemy ;p
dokladnie tak
kiedys tez zadalem pytanie co z tym zrobic, mozna np kleik w zasadzie nic
ciekawego, chyba ze ktos ma jakas nowa koncepcje. Zostalo mi pol paczki i
nie wiem co z zawartoscia poczac.
--
pablo
________________________________________
podlacz myszke do taboreta, bedziesz mial peceta.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-08 07:05:54
Temat: Re: Re: tapioka"pablo" <p...@p...fm> napisał(a) na pl.rec.kuchnia:
>> breja nie do zjedzenia. tak sie cholerstwo lepilo, ze nawet z >wyrzuceniem
>byly problemy ;p
>
>dokladnie tak
>
>kiedys tez zadalem pytanie co z tym zrobic, mozna np kleik w zasadzie nic
>ciekawego, chyba ze ktos ma jakas nowa koncepcje. Zostalo mi pol paczki i
>nie wiem co z zawartoscia poczac.
A co to jest tapioka??
G.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-08 11:44:51
Temat: Re: tapiokagosia wrote:
> A co to jest tapioka??
"kasza wyrabiana ze skrobi manioku. Jest lekko strawna i pożywna. Stosowana
jako dodatek do zup lub jako surowiec do sporządzania leguminy. Tapioka
jest importowana z Gujany, Singapuru, Jawy, Brazylii i Antylów. W Polsce
wytwarzany jest surogat tapioki ze specjalnej mąki ziemniaczanej." - to
definicja z WIEM (http://wiem.onet.pl/wiem/001997.html)
sa to biale kuleczki - wielkosci tych ze styropianu ;p
coz jeszcze moge powiedziec... mo zalaniu wrzatkiem czy tam po gotowaniu
(juz nie pamietam) wychodzi taka ciagutka ze ach!
na opakowaniu pisali ze mozna stosowac jako zamiennik kaszy, ryzu,
ziemniakow w takim standardowym 3-skladnikowym drugim daniu.
pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-08 12:16:00
Temat: Re: tapioka> sa to biale kuleczki - wielkosci tych ze styropianu ;p
> coz jeszcze moge powiedziec... mo zalaniu wrzatkiem czy tam po gotowaniu
> (juz nie pamietam) wychodzi taka ciagutka ze ach!
> na opakowaniu pisali ze mozna stosowac jako zamiennik kaszy, ryzu,
> ziemniakow w takim standardowym 3-skladnikowym drugim daniu.
A może sróbować ją na parze?
Ja gotuję ryż i różne kasze w parowarze, i jeśli się utrafi z ilością wody,
to wychodzą przepyszne.
Ale, przyznaję że tapioki nie próbowałam.
Pozdrawiam
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-08 12:19:10
Temat: Re: tapiokaJa to od czasu do czasu gotuje w mleku jako deser. Jak kulki
przestana byc biale i zrobia sie przejrzyste, to gotowe. No i ta
konsystencja... to tu dzieci nazywaja zabi skrzek..podobno jest
toksyczne jak nie ugotowane ... nie wiem, nie probowalam. Nie
jest zle, choc moze sie wydawac dziwne. Latwo sie przypala!
Jadamy z bardzo ciemnym cukrem, ale mozna z jasniejszym ;o)
Krysia
>gosia wrote:
>
>> A co to jest tapioka??
>
>"kasza wyrabiana ze skrobi manioku. Jest lekko strawna i po?ywna. Stosowana
>jako dodatek do zup lub jako surowiec do sporz?dzania leguminy. Tapioka
>jest importowana z Gujany, Singapuru, Jawy, Brazylii i Antylów. W Polsce
>wytwarzany jest surogat tapioki ze specjalnej m?ki ziemniaczanej." - to
>definicja z WIEM (http://wiem.onet.pl/wiem/001997.html)
>
>sa to biale kuleczki - wielkosci tych ze styropianu ;p
>coz jeszcze moge powiedziec... mo zalaniu wrzatkiem czy tam po gotowaniu
>(juz nie pamietam) wychodzi taka ciagutka ze ach!
>na opakowaniu pisali ze mozna stosowac jako zamiennik kaszy, ryzu,
>ziemniakow w takim standardowym 3-skladnikowym drugim daniu.
>
>pozdr.
>pat
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 18:04:22
Temat: Re: tapiokaAt 12:19 PM 2/8/01 +0000, you wrote:
>Ja to od czasu do czasu gotuje w mleku jako deser. Jak kulki
>przestana byc biale i zrobia sie przejrzyste, to gotowe. No i ta
>konsystencja... to tu dzieci nazywaja zabi skrzek..podobno jest
>toksyczne jak nie ugotowane ... nie wiem, nie probowalam. Nie
>jest zle, choc moze sie wydawac dziwne. Latwo sie przypala!
>
>Jadamy z bardzo ciemnym cukrem, ale mozna z jasniejszym ;o)
>
>Krysia
>
> >gosia wrote:
> >
> >> A co to jest tapioka??
> >
> >"kasza wyrabiana ze skrobi manioku.
Czy tapioka jest to sago? nie wiem, na ile jest to niemeicka nazwa, ale
wlasnie przywiozlam sobie kiedys z Niemiec torebke tego wlasnie cuda, i
sporzadzilam deser (wedlug przepisu na opakowaniu) na mleku, i na slodko
wyszlo dokladnie jak Krystyna pisze, zabi skrzek, ale raczej jadalny,
pominalszy konsystencje....
Tutaj widzialam w sklepie budyn z tapioki, ale nie mialam okazji (lub
odwagi) wyprobowac...
Agnieszka
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 19:16:15
Temat: Re: tapioka
>
>Czy tapioka jest to sago? nie wiem, na ile jest to niemeicka nazwa, ale
>wlasnie przywiozlam sobie kiedys z Niemiec torebke tego wlasnie cuda, i
>sporzadzilam deser (wedlug przepisu na opakowaniu) na mleku, i na slodko
>wyszlo dokladnie jak Krystyna pisze, zabi skrzek, ale raczej jadalny,
>pominalszy konsystencje....
>Tutaj widzialam w sklepie budyn z tapioki, ale nie mialam okazji (lub
>odwagi) wyprobowac...
>
>Agnieszka
O kurcze... ruszylam do slownika - sago = starchy food in the
form of hard, white grains, from the pith of certain palm
trees... no, no... kulki palmowe, skrobia palmowa????
tapioca = starchy food (in the form of hard white grains), from
the root of the cassava plant. Czyli z manioku, jak to juz ktos
napisal...
nie warto zagladac do Wielk. Slown.Ang/Pol, bo...
tapioca = tapioka
sago=sago.... rzeczywiscie duzo to tlumaczy!!!
Kupie to sago (w puszce), z samej juz teraz ciekawosci. A jakby
co, to mam psa, ktory lubi jesc dziwne rzeczy ;o))
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |