« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-04-09 20:40:51
Temat: Re: Obieranie pieczarekDnia Mon, 9 Apr 2012 22:31:17 +0200, Stokrotka napisał(a):
> Na skorupce może być salmonella,
JAK Ty sobie wyobrażasz te nadziewane jajka? - na surowo?
3333-)
> skorupka może zranić jelito,
A po co ją jeść? - to po pierwsze.
Po drugie - mały kawałek skorupki w żołądku się rozpuści, nie ma szans
dotrzeć do jelit.
> a obsmażanie samo z siebie jest niezdrowe.
3333-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-04-09 20:54:22
Temat: Re: Obieranie pieczarek
>> Na skorupce może być salmonella,
>
> JAK Ty sobie wyobrażasz te nadziewane jajka? - na surowo?
> 3333-)
Nawet po ugotowaniu zostają formy pszetrwalnikowe bakteri,
a takie jajo robi się dłużej i jest większy kontkt ze skorupką
niż zwykłaego gotowanego.
>> skorupka może zranić jelito,
> A po co ją jeść? - to po pierwsze.
Nie da się idealnie oddzielić skorupki od nadzienia.
> Po drugie - mały kawałek skorupki w żołądku się rozpuści,
>nie ma szans dotrzeć do jelit.
Musiała bym mieć wielką niestrawność,
żeby ta skorupka leżała w żoładku tak długo
by się rozpuściła.
W occie rozpuszcza się kilka dni - robiłam doświadczenie w dzieciństwie, by
pszepchać jajo pszez szyjkę butelki.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-04-09 21:28:23
Temat: Re: Obieranie pieczarekW dniu 2012-04-09 10:30, Nixe pisze:
>>> Czy pieczarki trzeba obierać?
>
>> Taak, ale to nie te święta.
>
> ???
Kapusta. Pieczarka. Pieruk. Uszko. Barszcz.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem z
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-04-09 21:33:09
Temat: Re: Obieranie pieczarekW dniu 2012-04-09 22:54, Stokrotka pisze:
>>> Na skorupce może być salmonella,
>>
>> JAK Ty sobie wyobrażasz te nadziewane jajka? - na surowo?
>> 3333-)
> Nawet po ugotowaniu zostają formy pszetrwalnikowe bakteri,
> a takie jajo robi się dłużej i jest większy kontkt ze skorupką
> niż zwykłaego gotowanego.
Ja rozumiem, że laseczki maja przetrwalniki (jad kiełbasiany, konserwy,
botoks i te sprawy), ale pałki???
> W occie rozpuszcza się kilka dni - robiłam doświadczenie w dzieciństwie,
> by pszepchać jajo pszez szyjkę butelki.
No jak piszesz pszephać, no jak?!?
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-04-10 05:26:59
Temat: Re: Obieranie pieczarekW dniu 2012-04-07 08:55, Krzysztof Tabaczy?ski pisze:
> Czy pieczarki trzeba obiera??
Pieczarki to nie maślaki :) (które też nie wszyscy obierają).
Jeśli masz młode, białe, jędrne - nie trzeba. Dobre są też na surowo.
Pieczarki polne, nieco inne od hodowanych, lepiej obrać, bo ich skórka
jest łykowata, podobnie z uprawy starawe, już tracące mleczną biel.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-04-10 09:21:49
Temat: Re: Obieranie pieczarek
Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:jlv88t$7ik$1@inews.gazeta.pl...
>
>
>> a jakie są święta pieczarkowe? W którymś z programow śniadaniowych tv
>> ostatnio Gessler polecała jajka nadziewane farszem, m.in. właśnie ze
>> zmielonymi pieczarkami czy innymi grzybami na wielkanocny stół.
Uszka z pieczarkami? Czy ty wiesz co piszesz? bo jak smakują uszka z
grzybami to na pewno nie wiesz, skoro chcesz zastępować grzyby leśne,
aromatyczne, pachnące wiatrem i igliwiem hodowlanym na gównie... białym
gównem?
A to co poleca ta kuchta z rozpirzonymi kłakami w telewizji, nijak ma się do
tego co serwuje swoim gościom w swoich restauracjach. To są dwa różne
światy, o czym mogłem się przekonać w świeżo przejętym przez nią "Wenzlu".
Ubył jeszcze jeden krakowski lokal, nic tylko warsiawka... Szkoda.
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2012-04-10 09:47:09
Temat: Re: Obieranie pieczarekDnia Mon, 9 Apr 2012 22:54:22 +0200, Stokrotka napisał(a):
>>> Na skorupce może być salmonella,
>>
>> JAK Ty sobie wyobrażasz te nadziewane jajka? - na surowo?
>> 3333-)
> Nawet po ugotowaniu zostają formy pszetrwalnikowe bakteri,
Nie SALMONELLI.
> a takie jajo robi się dłużej i jest większy kontkt ze skorupką
> niż zwykłaego gotowanego.
Pleciesz. Po pierwsze farsz jest przyrządzany BEZ kontaktu ze skorupką, a
zaraz po nałożeniu do niej jest razem z nią smażony - temperatura smażenia
jest nawet o wiele wyższa, niż gotowania.
>
>
>>> skorupka może zranić jelito,
>> A po co ją jeść? - to po pierwsze.
> Nie da się idealnie oddzielić skorupki od nadzienia.
Ależ da się, tyle że po co "idealnie"?
>
>> Po drugie - mały kawałek skorupki w żołądku się rozpuści,
>>nie ma szans dotrzeć do jelit.
>
> Musiała bym mieć wielką niestrawność,
> żeby ta skorupka leżała w żoładku tak długo
> by się rozpuściła.
>
> W occie rozpuszcza się kilka dni - robiłam doświadczenie w dzieciństwie, by
> pszepchać jajo pszez szyjkę butelki.
W żołądku jest kwas SOLNY (i to dosyć stężony), a nie jakiś tam ocet.
Ot, taka drobna różniczka.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2012-04-10 09:58:22
Temat: Re: Obieranie pieczarekW dniu 2012-04-09 20:02, Stokrotka pisze:
> Pieczarki to zastępnik borowika do uszek, jak ktoś nie ma suszu.
To już szczerze mówiąc wolałabym do barszczu pierogi z kapustą, niż
uszka z pieczarkami ;-)
Toż to zupełnie inny smak!
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2012-04-10 10:00:45
Temat: Re: Obieranie pieczarekW dniu 2012-04-09 22:54, Stokrotka pisze:
> by pszepchać jajo pszez szyjkę butelki.
A nie pszephać czasem?
Pewnie literówka :>
I dlaczego nie "przes" ani nie "dośfiatczenie"?
Zero konsekfencji w tej tfojej ortografi.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2012-04-10 10:13:10
Temat: Re: Obieranie pieczarekDnia dzisiejszego niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
> Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:jlv88t$7ik$1@inews.gazeta.pl...
>>
>>> a jakie są święta pieczarkowe? W którymś z programow śniadaniowych tv
>>> ostatnio Gessler polecała jajka nadziewane farszem, m.in. właśnie ze
>>> zmielonymi pieczarkami czy innymi grzybami na wielkanocny stół.
> Uszka z pieczarkami? Czy ty wiesz co piszesz? bo jak smakują uszka z
> grzybami to na pewno nie wiesz, skoro chcesz zastępować grzyby leśne,
> aromatyczne, pachnące wiatrem i igliwiem hodowlanym na gównie... białym
> gównem?
Może gajowy już do lasu nie wpuszcza?
qr.a
Stokrotkowego posta nie przepuściłeś z powodu rażącego braku błęduf?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |