Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Renia i Robert" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Eklery-pytanie o wyciskanie
Date: Sun, 16 Mar 2003 17:05:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <b5276n$nsj$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pp20.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1047830551 24467 217.99.45.20 (16 Mar 2003 16:02:31
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 16 Mar 2003 16:02:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:149536
Ukryj nagłówki
Użytkownik Beazuku <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...onet.pl...
> CZESC!
> Ostatnio pytalam o foremki do mufinek, ktore wyszly mi raczej malo
> mufinkowate "wcale nie wylazly z foremki", a dodatkowo zamiast 8 wyszlo
> mi 16 i zostalo ciasta na nastepne 16. Z tego ciasta zrobilam placek z
> serem i i tez sie zjadlo.
> Dzis natomiast podjelam ryzyko zrobienia eklerow. Nie przypuszczalam
> ze ciasto bez srodkow spulchniajacych moze tak urosnac ...no i coz ...
> zrobil mi sie prawie jeden wielki ekler na cala blache, ale to akurat
> nie problem, tylko bede wiedziala na przyszly raz.
>
> Pytanie mam znowu ze strony bardziej technicznej.
> Czym wyciskacie (a moze tylko nakladacie?) takie elkery lub ptysie.
> Ja kupilam jakas taka szpryce ...rekawek z koncowkami wymiennymi, ale
> przy wyciskaniu tych eklerow ...hehe cala sie umazalam...a
> potrzebowalabym silnego mezczyzny aby sie tak nie nameczyc.
> Byc moze szpryca ta bedzie swietna do dekorowania ciast kremami
> natomiast zdecydowanie nie zdala egzaminu przy eklerach.
>
> Jak wy to robicie ???
>
> Pozdrawiam. Beazuku
>
>
>
> --
> ----------------------------------------------------
---------------
> B...@p...onet.pl
> http://www.republika.pl/beazuku
> GG 5470466
>
> "Aby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w drogę"
>
> Tak się sklada ,że w ciescie,,PARZONYM,, to to na eklery m.in.srodkiem
spulchniającym jest woda mozna dodac odrobinę kwasnego węglanu
amonowegotzw.AMONIAK a co do wyciskania eklerow najlepszy jest ten Twoj
rekaw np.ptysie czy jak kto woli wietrzniki mozna nakladac łyżką(w warunkach
domowych)wracajac do eklerow zrob troche luzniejsza mase tzn.dodaj wiecej
jajek ale bez przesady masa musi byc plastyczna nie lejaca.Pamietaj o
goracym piekarniku,i nie wyciskaj korpusow zbyt
gęsto.Pozdrawiam -----smacznego
|