Data: 2001-10-30 09:44:45
Temat: Odp: Jakie naczynia do plyty ceramicznej?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> I tylko tyle: plaskie dno? Czy material ma znaczenie? Czy moge
> stosowac garnek np. z aluminiowym dnem (obilo mi sie o uszy, ze alu +
> plyta = zniszczona plyta)? Z emaliowanym dnem?
>
> Pozdrawiam
> Teo
Nie wiem - nie używam naczyń aluminiowych (nie nadają się do potraw
kwaśnych). Moje preferencje to stal nierdzewna względnie dobra powłoka
nieprzywierająca (np. nowa patelnia Tefala). Natomiast moja siostra ma
garnki emaliowane i nie słyszałem, żeby miała jakieś problemy z płytą
ceramiczną.
Pozdrawiam
Dominik Jan Domin
PS. Żeliwo się nie nadaje - może porysować płytę. Aluminium jest miękkie,
więc chyba nie ma tego niebezpieczeństwa. Istnieją jeszcze naczynia Pyrex z
białej ceramiki (?), które producent zaleca do kuchni mikro, piekarników,
płyt ceramicznych - nie używałem.
|