Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.se.com.pl!not-for-mail
From: "ulla" <u...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Odp: Jakie mieliscie ciasto?
Date: Mon, 17 Sep 2001 13:37:47 +0200
Organization: Rabarbar Test Lab.
Lines: 30
Message-ID: <9o4nkk$dbp$1@rabarbar.eu.org>
References: <3...@f...onet.pl> <9o4mfa$cks$1@rabarbar.eu.org>
<3...@f...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: raja.se.com.pl
X-Trace: rabarbar.eu.org 1000726996 13689 212.75.119.35 (17 Sep 2001 11:43:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...se.com.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Sep 2001 11:43:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69023
Ukryj nagłówki
Użytkownik Maria U. <m...@f...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@f...onet.pl...
> ulla wrote:
> Przepis juz sie tu pojawil? Jesli nie, to bardzo poprosze.
> A tak a propos sliwek to moja siostra robi pyszna tarte sliwkowa. Po
prostu
> niebo w gebie!
>
> Maria
>
nie pojawił się mój ale moge wklepać, pewnie było podobnych już ze sto
ale co tam.
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 kostki miekkiego masła /100 gr/
3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy.
jajka razem z cukrem ukręcic mikserem " do białości", aż bedą gęste jak
kogiel mogiel, potem wkręcić masło, potem wsypywać partiami mąkę
przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i cały czas kręcić.
powinno być dość gęstawe, ale raczej nie rozcieńczać mlekiem żeby śliwki nie
opadły. A śliwek tak na oko daję z pół kilo albo nieco więcej.
To fajne ciasto bo nie wysycha, jest wilgotne.
szybko się robi, to ja poproszę o przepis na tartę.
bo śliwek mam dużo jeszcze.
ula.
|