Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.man.poznan.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Basia Kulesz" <b...@p...gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Odp: Szparagi
Date: Tue, 29 Jan 2002 16:02:57 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 18
Message-ID: <a36dj4$jb7$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
References: <1...@2...17.138.62>
NNTP-Posting-Host: 157.158.41.35
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:40306
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ituś" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
news:17430-1011778459@213.17.138.62...
> Rośnie mi pod domem szparag (odziedziczyłem wraz z domem). Co roku
> przypominam sobie o nim gdy już wychodzi z ziemi i kwitnie. Czy
> mógłbym poprosić o poradę jak go potraktować by go zjeść.
> Przy okazji czy tnąc do jedzenia nie utrupię roślinki?
Możliwości są dwie. Albo jesienią zrobisz nad szparagiem kopiec na 30-40 cm
i wiosną rozgarniając wytniesz kiełkujące pędy nożem (szparagi "białe"),
albo bez kopca poczekasz aż wykiełkują i po osiągnięciu przez nie 20 cm
obetniesz (szparagi "zielone" - mogą być łykowate). Jeśli nie wytniesz
absolutnie wszystkich pędów, to roślina przeżyje. Z jednej kępy wielu
szparagów nie będzie, ale jako roślina ozdobna jest bardzo przyjemny.
Pozdrawiam, Basia.
|