Data: 2002-01-29 15:02:57
Temat: Odp: Szparagi
Od: "Basia Kulesz" <b...@p...gliwice.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ituś" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
news:17430-1011778459@213.17.138.62...
> Rośnie mi pod domem szparag (odziedziczyłem wraz z domem). Co roku
> przypominam sobie o nim gdy już wychodzi z ziemi i kwitnie. Czy
> mógłbym poprosić o poradę jak go potraktować by go zjeść.
> Przy okazji czy tnąc do jedzenia nie utrupię roślinki?
Możliwości są dwie. Albo jesienią zrobisz nad szparagiem kopiec na 30-40 cm
i wiosną rozgarniając wytniesz kiełkujące pędy nożem (szparagi "białe"),
albo bez kopca poczekasz aż wykiełkują i po osiągnięciu przez nie 20 cm
obetniesz (szparagi "zielone" - mogą być łykowate). Jeśli nie wytniesz
absolutnie wszystkich pędów, to roślina przeżyje. Z jednej kępy wielu
szparagów nie będzie, ale jako roślina ozdobna jest bardzo przyjemny.
Pozdrawiam, Basia.
|