Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "@" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Twarożek
Date: Sat, 18 Jul 2015 21:48:20 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 76
Message-ID: <moeaid$o05$1@node1.news.atman.pl>
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
<55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
<mnr0df$3un$1@node2.news.atman.pl>
<55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-68-117-198.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1437248909 24581 89.68.117.198 (18 Jul 2015 19:48:29
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Jul 2015 19:48:29 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18463
X-Antivirus: avast! (VPS 150718-4, 2015-07-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364864
Ukryj nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl...
> stefan <s...@w...pl> Wrote in message:
>> W dniu 2015-07-11 o 13:24, Fragi pisze:
>>> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>>>> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>>>>
>>>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>>>>> prawdziwego
>>>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka
>>>>>> "gumowa"
>>>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>>>
>>>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie
>>>>> mleka,
>>>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
>>>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z
>>>>> jednego
>>>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co
>>>>> go
>>>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym
>>>>> nie
>>>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie
>>>>> wiem,
>>>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>>>
>>>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać
>>>>> sporej
>>>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny
>>>>> aromacik, ale
>>>>> nie każdemu musi smakować.
>>>>>
>>>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie
>>>>> mająca
>>>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
>>>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i
>>>>> mogąc
>>>>> robić kamienie.
>>>>> Zdrowsze mleko.
>>>>
>>>> [...] Mleko
>>>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>>>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>>>> roku życia.[...]
>>>>
>>> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
>>> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest
>>> trawienie białek. Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
>>>
>> z nudów doczytałem, że XL-ce chodziło najprawdopodobnie o renNinę :)
>> pozdr
>> Stefan
>>
>
> Oczywiście. I nie grasica, lecz żołądek.
> Jak widać trudno wprowadzić w błąd ludzi obytych z biologią,
> reszcie i tak wszystko jedno 333-)
> --
> XL
Raczej brak enzymu laktaza powoduje (zwlaszcza u doroslych) nietolerancje
mleka.
Laktaza odpowiada za trawienie laktozy, czyli cukru mlecznego.
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|