Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jablka

Grupy

Szukaj w grupach

 

jablka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-17 08:10:43

Temat: jablka
Od: "Beata" <b...@h...torun.pl> szukaj wiadomości tego autora

W tym roku jablon mi wyjatkowo obrodzila, powiedzcie kochani jak mozna
zaprawic jablka: kompotow i musu mam zapasu na 3 lata, a na drzewie jeszcze
pelno. Jak inaczej mozna zaprawic pyszne jabluszka, bo do lezakowania ten
gatunek sie nie nadaje...

pozdrawiam
Beata:-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-17 08:21:23

Temat: Re: jablka
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Beata <b...@h...torun.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o4b0s$agj$...@f...man.torun.pl...
> W tym roku jablon mi wyjatkowo obrodzila, powiedzcie kochani jak mozna
> zaprawic jablka: kompotow i musu mam zapasu na 3 lata, a na drzewie
jeszcze
> pelno. Jak inaczej mozna zaprawic pyszne jabluszka, bo do lezakowania ten
> gatunek sie nie nadaje...
>
> pozdrawiam
> Beata:-)
>
Znalazlam cudny przepis na jablka marynowane z winogronami. Nie jest
wyprobowany ale brzmi bardzo zachecajaco, zwlaszcza ze sezon na winogrona i
sa tanie. Klepac?

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 08:24:17

Temat: Re: jablka
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Znalazlam cudny przepis na jablka marynowane z winogronami. Nie jest
> wyprobowany ale brzmi bardzo zachecajaco, zwlaszcza ze sezon na winogrona
i
> sa tanie. Klepac?

poprosze, zebys poklepala (w klawiature a nie męża;-))

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 08:50:28

Temat: Re: jablka
Od: "Setsuna" <m...@a...com> szukaj wiadomości tego autora

Ja bym ususzyla, albo zrobila chutney. Mozna tez zrobic wino lub cider, ale
to za duzo bawienia sie jak na moj gust...

Apple Chutney

1 srednia cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
8 jablek
3 gruszki (mozna ominac)
1 szklanka rodzynek, namoczonych uprzednio w cieplej wodzie
1/4 szklanki korzenia imbiru drobno pokrojonego
1 lyzka skorki z cytryny
1 lyzka skorki z pomaranczy
1 szklanka octu, moze byc np jablkowego
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki brazowego cukru
przyprawy: kolandra (zmielona), kminek, ziele wg uznania

Pokroic cebule, papryke, jablka i gruszki, wg uznania, na mniejsza lub
wieksza kostke. Dusic cebule i papryke w malej ilosci oleju. Dodac jablka i
gruszki - gotowac przez 5 minut. Dodac pozostale skladniki i gotowac na
srednim ogniu az woda wyparuje. I do sloikow.
Jest to dobry dodatek do hamburgerow, lub kanapek z zoltym serem na
przyklad...

Setsuna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 09:01:05

Temat: Re: jablka
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Beata" <b...@h...torun.pl> napisał w wiadomości
news:9o4b0s$agj$1@flis.man.torun.pl...
> W tym roku jablon mi wyjatkowo obrodzila, powiedzcie kochani jak
mozna
> zaprawic jablka: kompotow i musu mam zapasu na 3 lata, a na
drzewie jeszcze
> pelno. Jak inaczej mozna zaprawic pyszne jabluszka, bo do
lezakowania ten
> gatunek sie nie nadaje...
>
> pozdrawiam
> Beata:-)
>
> Kiedyś cytowałem już ten przepis, ale chętnie powtórzę :-))
10l soku jabłkowego
1kg cukru
70g drożdży
W soku rozpuścić cukier, dodać drożdże rozpuszczone w szklance
letniej wody i fermentować w temp. 25C
przez 7-10 dni, w odpowiednio większym naczyniu. Po tym czasie
przefermentowany moszcz jabłkowy nadaje się do destylacji.
Uzyskany spirytus jabłkowy w ilości 1,5-2l, poddać należy
starzeniu w czystej dębowej beczułce przez 1,5 roku do dwóch lat.
Aby uzyskać wódkę gatunkową typu "Calvados" należy rozcieńczyć
spirytus do ok 43% i podbarwić karmelem.
Smakuje wyśmienicie. :-)))
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 09:10:06

Temat: Re: jablka
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Setsuna" <m...@a...com> napisał w wiadomości
news:CLip7.14771$QV4.342765@news11-gui.server.ntli.n
et...
> Ja bym ususzyla, albo zrobila chutney. Mozna tez zrobic wino lub cider,
ale
> to za duzo bawienia sie jak na moj gust...
>
> Apple Chutney

czy jest to przepis sprawdzony?
jest to chyba taki sos, ktory z przeznaczeniem mozna porownac do keczupu...

pozdrawiam
Basia
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 10:00:39

Temat: Re: jablka
Od: "ulla" <u...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9o4bg4$2h3$...@n...tpi.pl...
> Znalazlam cudny przepis na jablka marynowane z winogronami. Nie jest
> wyprobowany ale brzmi bardzo zachecajaco, zwlaszcza ze sezon na winogrona
i
> sa tanie. Klepac?
>
> Agata Solon, naturalna
>
no wklepaj, bo też mam dużo jabłek i wystarczająco dużo już przerobiłam do
słoików na szarlotkę.
ula.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 10:43:07

Temat: Re: jablka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

ususzyc do pogryzania w zimie przy DOBREJ herbacie

Krysia

>W tym roku jablon mi wyjatkowo obrodzila, powiedzcie kochani jak mozna
>zaprawic jablka: kompotow i musu mam zapasu na 3 lata, a na drzewie jeszcze
>pelno. Jak inaczej mozna zaprawic pyszne jabluszka, bo do lezakowania ten
>gatunek sie nie nadaje...
>
>pozdrawiam
>Beata:-)
>

K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 10:50:50

Temat: Re: jablka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Apple Chutney
>
>czy jest to przepis sprawdzony?
>jest to chyba taki sos, ktory z przeznaczeniem mozna porownac do keczupu...
>
>pozdrawiam
>Basia
>>

to nie jest gladkie jak ketchup - sos w kawalkach raczej. Kazdy
chutney to wspaniala rzecz (pisze kazdy, bo rodzajow jet bardzo
duzo - ja do potraw typu curry zawsze daje mango chutney...).

Bardzo dobre do mies, do dobrego chleba z dobrym zoltym serem, z
szynka..., oczywiscie hamburgery i inne mielence.

Musi byc konsystencji mazidlowej, baza jest owocowa, z dodatkiem
cebuli, octu, przypraw i inych drobiazgow.

Moj przeboj paru sezonow to taki szybki jakby chutney z ananasa.
Ananasa na malutkie kawalki (Wladyslaw niech zaknie uszy - z
puszki jeszcze lepszy bo juz sprawiony i z sokiem)., cebule tez.
do garnuszka z sokiem anans., kropelka oliwy, sol, cukier (jak
ten sok kwasny), utluczone w dowolny sposob (ja - w woreczek
foliowy, i lup! pala. taka do makutry...) ziarna pieprzu kuminu,
czarnuszki, nasiona selera, ziele ang.. odrobina chile, jak sie
chce. i sporo jak najlepszego octu. I to dousic pod przykryciem
az sosu bedzie bardzo malo. Podawac ze smazona szynka, grubym
plastrem bekonu etc.

co TO ma wspolnego z jablkami, slowo daje, ze nie wiem, ale za to
smaczne!!

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 11:15:13

Temat: Odp: jablka
Od: "Ela" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Beata <b...@h...torun.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o4b0s$agj$...@f...man.torun.pl...
> W tym roku jablon mi wyjatkowo obrodzila, powiedzcie kochani jak mozna
> zaprawic jablka: kompotow i musu mam zapasu na 3 lata, a na drzewie
jeszcze
> pelno. Jak inaczej mozna zaprawic pyszne jabluszka, bo do lezakowania ten
> gatunek sie nie nadaje...
>
> pozdrawiam
> Beata:-)

Hej!

Jak zawalą mnie jabłkami to robię sok jabłkowy. Do sokownika (3 garnki +
rurka) kroję umyte jabłka, nie obieram ich. Posypuję cukrem, nie za dużo aby
sok nie był za słodki. Do gorących słoików na bieżąco odpuszczam z rurki.
Można w ten sposób przerobić dużo jabłek. W zimie jest super do picia, bez
rozcięczania.

Ela.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pomocy - przepis na paprykę konserwową
patelnia żeliwna - inauguracja?
Marchewka kandyzowana
lekcewaznie na "gotowaniu" - info
test

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »