From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jablka
Date: Mon, 17 Sep 2001 11:50:50 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <5...@4...com>
References: <9o4b0s$agj$1@flis.man.torun.pl>
<CLip7.14771$QV4.342765@news11-gui.server.ntli.net>
<9o4f43$5ml$1@news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 38
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netcom.n
et.uk!netcom.net.uk!news-hub.cableinet.net!blueyonder!newsfeed.direct.ca!look.c
a!local-out2.newsfeeds.com!corp-goliath.newsgroups.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69515
Ukryj nagłówki
>> Apple Chutney
>
>czy jest to przepis sprawdzony?
>jest to chyba taki sos, ktory z przeznaczeniem mozna porownac do keczupu...
>
>pozdrawiam
>Basia
>>
to nie jest gladkie jak ketchup - sos w kawalkach raczej. Kazdy
chutney to wspaniala rzecz (pisze kazdy, bo rodzajow jet bardzo
duzo - ja do potraw typu curry zawsze daje mango chutney...).
Bardzo dobre do mies, do dobrego chleba z dobrym zoltym serem, z
szynka..., oczywiscie hamburgery i inne mielence.
Musi byc konsystencji mazidlowej, baza jest owocowa, z dodatkiem
cebuli, octu, przypraw i inych drobiazgow.
Moj przeboj paru sezonow to taki szybki jakby chutney z ananasa.
Ananasa na malutkie kawalki (Wladyslaw niech zaknie uszy - z
puszki jeszcze lepszy bo juz sprawiony i z sokiem)., cebule tez.
do garnuszka z sokiem anans., kropelka oliwy, sol, cukier (jak
ten sok kwasny), utluczone w dowolny sposob (ja - w woreczek
foliowy, i lup! pala. taka do makutry...) ziarna pieprzu kuminu,
czarnuszki, nasiona selera, ziele ang.. odrobina chile, jak sie
chce. i sporo jak najlepszego octu. I to dousic pod przykryciem
az sosu bedzie bardzo malo. Podawac ze smazona szynka, grubym
plastrem bekonu etc.
co TO ma wspolnego z jablkami, slowo daje, ze nie wiem, ale za to
smaczne!!
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|