Data: 2001-09-17 10:50:50
Temat: Re: jablka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Apple Chutney
>
>czy jest to przepis sprawdzony?
>jest to chyba taki sos, ktory z przeznaczeniem mozna porownac do keczupu...
>
>pozdrawiam
>Basia
>>
to nie jest gladkie jak ketchup - sos w kawalkach raczej. Kazdy
chutney to wspaniala rzecz (pisze kazdy, bo rodzajow jet bardzo
duzo - ja do potraw typu curry zawsze daje mango chutney...).
Bardzo dobre do mies, do dobrego chleba z dobrym zoltym serem, z
szynka..., oczywiscie hamburgery i inne mielence.
Musi byc konsystencji mazidlowej, baza jest owocowa, z dodatkiem
cebuli, octu, przypraw i inych drobiazgow.
Moj przeboj paru sezonow to taki szybki jakby chutney z ananasa.
Ananasa na malutkie kawalki (Wladyslaw niech zaknie uszy - z
puszki jeszcze lepszy bo juz sprawiony i z sokiem)., cebule tez.
do garnuszka z sokiem anans., kropelka oliwy, sol, cukier (jak
ten sok kwasny), utluczone w dowolny sposob (ja - w woreczek
foliowy, i lup! pala. taka do makutry...) ziarna pieprzu kuminu,
czarnuszki, nasiona selera, ziele ang.. odrobina chile, jak sie
chce. i sporo jak najlepszego octu. I to dousic pod przykryciem
az sosu bedzie bardzo malo. Podawac ze smazona szynka, grubym
plastrem bekonu etc.
co TO ma wspolnego z jablkami, slowo daje, ze nie wiem, ale za to
smaczne!!
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|