| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-16 20:00:05
Temat: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
wyglada jako ufo?
--
Rena
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-16 20:42:44
Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d85e7$...@n...vogel.pl...
[...]
> a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> wyglada jako ufo?
Rena
Widziałaś UFO? Naprawdę?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-16 22:33:58
Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
> a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> wyglada jako ufo?
Witam
Nie, to nie jest to samo .
Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.
Kabaczek i cukinia mają kształt wydłużony , walcowaty zwężony u nasady.
Patison to jest to własnie warzywo podobne do UFO o jasnoszarym kolorze
Pozdrawiam
ps nie pamiętam do jakiej rodziny warzyn należy patison ale do poniedziałku
sprawdzę
pozdrawiam busek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 06:49:22
Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
A długa, żółta, to chyba też cukinia.
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 08:46:10
Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?drogi jerzy - witaj w moim kill-file'u!!!:) nareszcze przestane czytac te
glupkowate posty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 08:47:38
Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?> Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
> białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.
nie - obrerzyna to nie baklazan? a baklazan to nie kabaczek!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 09:52:08
Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Użytkownik "Gandalf" <G...@v...pl> napisał w wiadomości
news:96l78h$6k6$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
> news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
> > cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
>
> A długa, żółta, to chyba też cukinia.
>
Jak dobrze dojrzeje na polu to tak, ale wtedy nadaje się tylko na nasiona...
To tak jak z ogórkiem - tych dojrzałych się już nie jada...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 11:06:00
Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:96lhpm$j74$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Gandalf" <G...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:96l78h$6k6$1@news.tpi.pl...
> > A długa, żółta, to chyba też cukinia.
> Jak dobrze dojrzeje na polu to tak, ale wtedy nadaje się tylko na
nasiona...
> To tak jak z ogórkiem - tych dojrzałych się już nie jada...
No to postępuję niezgodnie z zasadami. Bo od zbiorów, tylko
takie żółte zostały mi do stycznia. Całkiem smaczne swoją drogą...
Lubię zapiekankę z cukinii z ryżem:
1 kg cukinii (może być zielona, choć u mnie zawsze żółta ;-) )
ok. 100 g tartego, żółtego sera
1 szklanka ryżu
2 duże cebule
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju (z pestek winogron, albo z oliwek)
suszona bazylia, natka pietruszki, koperek, sól
Sos
2-3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
pół szklanki wody
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
mała marchewka, mała pietruszka, nieco selera
pieprz, sól
Ugotować ryż na sypko. Cukinię obrać i oczyścić z nasion, zetrzeć
na grubej tarce. Wymieszać z ryżem, podsmażoną na oleju, drobno
pokrojoną cebulą i sosem sojowym. Masę włożyć do natłuszczonego,
żaroodpornego naczynia.
W innym naczyniu przygotować zasmażkę z mąki i oleju, dodać pół
szklanki wody, koncentrat pomidorowy oraz starte na tarce marchewkę,
pietruszkę i seler. Dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii do smaku i
poddusić pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Nie powinno
być zbyt gęste, w razie potrzeby uzupełnić wygotowaną wodę.
Zalać tym ryż z cukinią, posypać z wierzchu tartym serem i wstawić
do nagrzanego piekarnika. Piec aż ser się zarumieni.
Podawać na ciepło posypane zieleniną, do tego kiszony ogórek, albo
jakaś ostra surówka.
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 12:40:50
Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a8e39d3@news.vogel.pl...
> > Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
> > białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.
>
>
> nie - obrerzyna to nie baklazan? a baklazan to nie kabaczek!
>
>
Bakłażan jest fioletowy, i inaczej nazywany jest oberżyną, a kabaczek jest
długi jak cukinia, tylko ma inny kolor - -chyba żółty. Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 17:10:16
Temat: Odp: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d85e7$...@n...vogel.pl...
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
> a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> wyglada jako ufo?
>
Nie chcę się wymądrzać, ale niestety muszę. (Nie kcem ale muszem). Wszystkie
3 należą do rodziny dyniowatych. Cukinia może być ciemnozielona albo żółta
(jaskrawo) i ta druga wcale nie jest przejrzała - to taki gatunek. W
zasadzie cukinię (i jedną i drugą) powinno się jeść gdy wielkością nie
przekracza sporego ogórka. Kabaczek może być większy a nawet całkiem duży.
Podobny jest do cukinii, ale kolor ma seledynowy. A patison jest taki jak
napisałaś. Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |