Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Grupy

Szukaj w grupach

 

kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-16 20:00:05

Temat: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
wyglada jako ufo?


--
Rena

PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-16 20:42:44

Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d85e7$...@n...vogel.pl...
[...]
> a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> wyglada jako ufo?
Rena
Widziałaś UFO? Naprawdę?
pozdr. Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-16 22:33:58

Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "busek" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
> a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> wyglada jako ufo?

Witam

Nie, to nie jest to samo .

Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.
Kabaczek i cukinia mają kształt wydłużony , walcowaty zwężony u nasady.

Patison to jest to własnie warzywo podobne do UFO o jasnoszarym kolorze


Pozdrawiam

ps nie pamiętam do jakiej rodziny warzyn należy patison ale do poniedziałku
sprawdzę

pozdrawiam busek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 06:49:22

Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "Gandalf" <G...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?

A długa, żółta, to chyba też cukinia.

Pozdrawiam,
Gandalf (AB)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 08:46:10

Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

drogi jerzy - witaj w moim kill-file'u!!!:) nareszcze przestane czytac te
glupkowate posty.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 08:47:38

Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
> białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.


nie - obrerzyna to nie baklazan? a baklazan to nie kabaczek!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 09:52:08

Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Gandalf" <G...@v...pl> napisał w wiadomości
news:96l78h$6k6$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
> news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
> > cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
>
> A długa, żółta, to chyba też cukinia.
>

Jak dobrze dojrzeje na polu to tak, ale wtedy nadaje się tylko na nasiona...
To tak jak z ogórkiem - tych dojrzałych się już nie jada...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 11:06:00

Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "Gandalf" <G...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:96lhpm$j74$1@news.onet.pl...

> Użytkownik "Gandalf" <G...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:96l78h$6k6$1@news.tpi.pl...

> > A długa, żółta, to chyba też cukinia.

> Jak dobrze dojrzeje na polu to tak, ale wtedy nadaje się tylko na
nasiona...
> To tak jak z ogórkiem - tych dojrzałych się już nie jada...

No to postępuję niezgodnie z zasadami. Bo od zbiorów, tylko
takie żółte zostały mi do stycznia. Całkiem smaczne swoją drogą...

Lubię zapiekankę z cukinii z ryżem:

1 kg cukinii (może być zielona, choć u mnie zawsze żółta ;-) )
ok. 100 g tartego, żółtego sera
1 szklanka ryżu
2 duże cebule
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju (z pestek winogron, albo z oliwek)
suszona bazylia, natka pietruszki, koperek, sól

Sos
2-3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
pół szklanki wody
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
mała marchewka, mała pietruszka, nieco selera
pieprz, sól

Ugotować ryż na sypko. Cukinię obrać i oczyścić z nasion, zetrzeć
na grubej tarce. Wymieszać z ryżem, podsmażoną na oleju, drobno
pokrojoną cebulą i sosem sojowym. Masę włożyć do natłuszczonego,
żaroodpornego naczynia.

W innym naczyniu przygotować zasmażkę z mąki i oleju, dodać pół
szklanki wody, koncentrat pomidorowy oraz starte na tarce marchewkę,
pietruszkę i seler. Dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii do smaku i
poddusić pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Nie powinno
być zbyt gęste, w razie potrzeby uzupełnić wygotowaną wodę.

Zalać tym ryż z cukinią, posypać z wierzchu tartym serem i wstawić
do nagrzanego piekarnika. Piec aż ser się zarumieni.

Podawać na ciepło posypane zieleniną, do tego kiszony ogórek, albo
jakaś ostra surówka.

Pozdrawiam,
Gandalf (AB)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 12:40:50

Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "Dalida" <d...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a8e39d3@news.vogel.pl...
> > Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
> > białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.
>
>
> nie - obrerzyna to nie baklazan? a baklazan to nie kabaczek!
>
>

Bakłażan jest fioletowy, i inaczej nazywany jest oberżyną, a kabaczek jest
długi jak cukinia, tylko ma inny kolor - -chyba żółty. Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 17:10:16

Temat: Odp: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "batory" <r...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d85e7$...@n...vogel.pl...
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
> a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> wyglada jako ufo?
>
Nie chcę się wymądrzać, ale niestety muszę. (Nie kcem ale muszem). Wszystkie
3 należą do rodziny dyniowatych. Cukinia może być ciemnozielona albo żółta
(jaskrawo) i ta druga wcale nie jest przejrzała - to taki gatunek. W
zasadzie cukinię (i jedną i drugą) powinno się jeść gdy wielkością nie
przekracza sporego ogórka. Kabaczek może być większy a nawet całkiem duży.
Podobny jest do cukinii, ale kolor ma seledynowy. A patison jest taki jak
napisałaś. Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ocet winny:bialy i czerwony-do czego?
migreny
RE: Dzien dobry...
Ananasowiec - inaczej
Dzien dobry...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »