Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Gandalf" <G...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Date: Sat, 17 Feb 2001 12:06:00 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 55
Message-ID: <96llqn$e2r$1@news.tpi.pl>
References: <3a8d85e7$1@news.vogel.pl> <96l78h$6k6$1@news.tpi.pl>
<96lhpm$j74$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa110.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 982407831 14427 213.77.212.110 (17 Feb 2001 11:03:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Feb 2001 11:03:51 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:44281
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:96lhpm$j74$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Gandalf" <G...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:96l78h$6k6$1@news.tpi.pl...
> > A długa, żółta, to chyba też cukinia.
> Jak dobrze dojrzeje na polu to tak, ale wtedy nadaje się tylko na
nasiona...
> To tak jak z ogórkiem - tych dojrzałych się już nie jada...
No to postępuję niezgodnie z zasadami. Bo od zbiorów, tylko
takie żółte zostały mi do stycznia. Całkiem smaczne swoją drogą...
Lubię zapiekankę z cukinii z ryżem:
1 kg cukinii (może być zielona, choć u mnie zawsze żółta ;-) )
ok. 100 g tartego, żółtego sera
1 szklanka ryżu
2 duże cebule
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju (z pestek winogron, albo z oliwek)
suszona bazylia, natka pietruszki, koperek, sól
Sos
2-3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
pół szklanki wody
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
mała marchewka, mała pietruszka, nieco selera
pieprz, sól
Ugotować ryż na sypko. Cukinię obrać i oczyścić z nasion, zetrzeć
na grubej tarce. Wymieszać z ryżem, podsmażoną na oleju, drobno
pokrojoną cebulą i sosem sojowym. Masę włożyć do natłuszczonego,
żaroodpornego naczynia.
W innym naczyniu przygotować zasmażkę z mąki i oleju, dodać pół
szklanki wody, koncentrat pomidorowy oraz starte na tarce marchewkę,
pietruszkę i seler. Dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii do smaku i
poddusić pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Nie powinno
być zbyt gęste, w razie potrzeby uzupełnić wygotowaną wodę.
Zalać tym ryż z cukinią, posypać z wierzchu tartym serem i wstawić
do nagrzanego piekarnika. Piec aż ser się zarumieni.
Podawać na ciepło posypane zieleniną, do tego kiszony ogórek, albo
jakaś ostra surówka.
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
|