Data: 2001-02-18 09:57:04
Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "Kamas" <m...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
> a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> wyglada jako ufo?
> Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
> białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.
To nie tak! Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i
kucharzem, rzecz całą postaram sie wyjasnic dokładnie. Otóż zarówno
kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek
cukinia (zuccini) to wychodowana we Włoszech odmiana kabaczka :-)).
Kabaczek nie ma nic wspólnego z oberżyną (bakłażanem), który należy do
tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, czy papryka.
Kabaczek od cukinii najłatwiej odróżnic na grządce :-)), na straganie
już trudniej, ponieważ wychodowano wiele ich odmian.
Barwa nie jest tu decydująca; kabaczek może mieć barwę od kremowej
poprzez żółtą do ciemno-zielonej, cukinia przeważnie jest zielona, czasem w
jasne cętki.
Kabaczki zbieram wyrośnięte do ok 40 cm i przeważnie przyżądzam
faszerowane, cukinie zaś powinny być nie łuższe niż 20 cm, wówczas są
najsmaczniejsze.(na surowo).
Patisson rzeczywiście przypomina UFO :-)). Małe patissony do 6 cm
średnicy traktuje jak ogórki; kwaszę, marynuję, lub spożywam na surowo.
Większe dodaję do potraw typu leczo, lub przyżądzam jak placki ziemniaczane.
ps. pytanie do Sadyla.
Ja już tak chyba rok czytam grupę,więc już chyba mogę zabrać głos? :-))
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
ICQ# 14539957
|