Data: 2001-02-19 10:40:14
Temat: BSE
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info)
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wprost" nr 7 18 lutego 2001
"Epidemia strachu"
[...]
Średnio 250 razy w roku do centrum (badań nad chorobami
prionowymi w Getyndze, Niemcy) trafiają wycinki tkanki
mózgowej i próbki krwi pobrane od chorych na różne
zaburzenia prionowe. W 100 wypadkach stwierdza się znaną
od lat chorobę CJD.
[...]
Clare Tomkins, która w 1998 r. zmarła na CJD, mimo, iż była
zdeklarowaną wegetarianką. Od 1985 r., jeszcze przed odkryciem
pierwszego wypadku BSE u krów, nie zjadła ani kawałka mięsa.
No i teraz moje wnioski:
- Choroby prionowe są wywoływane różnymi czynnikami, nie
koniecznie jedzeniem wołowiny;
- Osoby, króre nie jedzą mięsa też mogą być chore na CJD.
Ergo - to przypuszczalnie nie wołowina (chociaż może też).
Co? Nie wiem. Ale mam silne skojarzenia z chorobami typu rak,
które mogą powstać z różnych przyczyn, w tym również ze
spożywania tego, czego nie trzeba.
[...]
Stwierdzono, że krowa umrze na BSE, jeśli zje choćby 0,1
grama tkanki mózgowej zawartej w mączce. Ta miniaturowa
porcja zawiera ponad 100 mln prionów. Stąd wniosek, że w
ubojniach nawet maszyny mogą być skażone BSE.
Ślicznie. Maszyny moga być również skażone żółtaczką,
salmonellą i mnóstwem innych świństw. Do tej pory ich
nie sterylizowano, a wciąż żyjemy. I niech tak zostanie.
Smacznego
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|