Data: 2001-02-17 11:06:00
Temat: Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "Gandalf" <G...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:96lhpm$j74$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Gandalf" <G...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:96l78h$6k6$1@news.tpi.pl...
> > A długa, żółta, to chyba też cukinia.
> Jak dobrze dojrzeje na polu to tak, ale wtedy nadaje się tylko na
nasiona...
> To tak jak z ogórkiem - tych dojrzałych się już nie jada...
No to postępuję niezgodnie z zasadami. Bo od zbiorów, tylko
takie żółte zostały mi do stycznia. Całkiem smaczne swoją drogą...
Lubię zapiekankę z cukinii z ryżem:
1 kg cukinii (może być zielona, choć u mnie zawsze żółta ;-) )
ok. 100 g tartego, żółtego sera
1 szklanka ryżu
2 duże cebule
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju (z pestek winogron, albo z oliwek)
suszona bazylia, natka pietruszki, koperek, sól
Sos
2-3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
pół szklanki wody
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
mała marchewka, mała pietruszka, nieco selera
pieprz, sól
Ugotować ryż na sypko. Cukinię obrać i oczyścić z nasion, zetrzeć
na grubej tarce. Wymieszać z ryżem, podsmażoną na oleju, drobno
pokrojoną cebulą i sosem sojowym. Masę włożyć do natłuszczonego,
żaroodpornego naczynia.
W innym naczyniu przygotować zasmażkę z mąki i oleju, dodać pół
szklanki wody, koncentrat pomidorowy oraz starte na tarce marchewkę,
pietruszkę i seler. Dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii do smaku i
poddusić pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Nie powinno
być zbyt gęste, w razie potrzeby uzupełnić wygotowaną wodę.
Zalać tym ryż z cukinią, posypać z wierzchu tartym serem i wstawić
do nagrzanego piekarnika. Piec aż ser się zarumieni.
Podawać na ciepło posypane zieleniną, do tego kiszony ogórek, albo
jakaś ostra surówka.
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
|