Data: 2001-02-17 17:10:16
Temat: Odp: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Od: "batory" <r...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d85e7$...@n...vogel.pl...
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
> a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> wyglada jako ufo?
>
Nie chcę się wymądrzać, ale niestety muszę. (Nie kcem ale muszem). Wszystkie
3 należą do rodziny dyniowatych. Cukinia może być ciemnozielona albo żółta
(jaskrawo) i ta druga wcale nie jest przejrzała - to taki gatunek. W
zasadzie cukinię (i jedną i drugą) powinno się jeść gdy wielkością nie
przekracza sporego ogórka. Kabaczek może być większy a nawet całkiem duży.
Podobny jest do cukinii, ale kolor ma seledynowy. A patison jest taki jak
napisałaś. Pozdrawiam - Agnieszka
|