Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-mai
l
From: "szamani" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: makaron i oliwki...
Date: Thu, 9 Aug 2001 20:39:40 +0200
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 38
Message-ID: <9kullv$1th$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
References: <3...@s...pl>
NNTP-Posting-Host: dial1324.wroclaw.dialog.net.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62008
Ukryj nagłówki
> mam ochote na danie z makaronem... a jednym z dodatkow chcialabym, zeby
> byly oliwki (zielone, bo te lubie najbardziej)
> lato.... cieplo... jakies w miare lekkie danie...
> jakies ziolka...
>
> macie pomysl?
>
> Justyna
>
czesc, zadko sie tu odzywam (choc czytaczem jestem wiernym), ale ta potrawe
moge polecic, bo wyprobowalam i jedzonko bylo pyszne.
jest to przepis z magazynu gazety wyborczej (zauwazyliscie, ze tam pojawiaja
sie bardzo fajne przepisy?) - taki własnie lekki, letni posiłek.
co prawda w oryginalnej wersji nie ma oliwek, ale uwazam, ze swietnie
pasuja, wiec czemu nie?
a oto przepis:
400 g makaronu (rurki albo kokardki, albo tagliatelle ale, moim zdaniem,
raczej nie spaghetti)
4 pomidory
1 dojrzly ser typu brie
3 lyzki oliwy z oliwek (extra vergin)
2 lyzki posiekanych swiezych lisci bazylii (lub 1 czubata lyzka suszonej)
2 wycisniete zabki czosnku
no i wspomniane oliwki
pomidory i ser kroimy w kostke drobna, wkladamy do miski, dodajemy bazylie
czosnek i wspomniane oliwki, zalewamy oliwa i mieszamy. makaron gotujemy,
odcedzamy i goracy wrzucamy do sosu, dokladnie mieszamy i jemy. mniam. taki
namoczony w oliwie ser rozpusci sie, gdy makaron bedzie dostatecznie gracy -
wiec nalezy pamietac, zeby makaronu nie schladzc zimna woda.
pozdrowienia.
tez justyna
|