« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-11 20:05:45
Temat: marchewkapomozcie
dostalam mnostwo mlodej marcheweczki i nie wiem co z niej zrobic
jakis przepis na salatke czy cos takiego ??
a moze jakies samodzielne danie ja szukalam i nic rozsadnego mi pod lapki
nie wpadlo
--
Pozdrawiam
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-11 20:34:52
Temat: Re: marchewkaBasia z adresu <b...@w...pl> w wiadomości
<ccs6im$530$1@news.dialog.net.pl> wymodził(a):
> dostalam mnostwo mlodej marcheweczki i nie wiem co z niej zrobic
Dokup młodego zielonego groszku i ugotuj na gęsto. Mi najbardziej to smakuje
do siekanego mięsa (pulpety albo mielone).
--
Pozdrawiam
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-11 20:40:16
Temat: Re: marchewka
Użytkownik "Basia" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ccs6im$530$1@news.dialog.net.pl...
> pomozcie
>
> dostalam mnostwo mlodej marcheweczki i nie wiem co z niej zrobic
>
> jakis przepis na salatke czy cos takiego ??
> a moze jakies samodzielne danie ja szukalam i nic rozsadnego mi pod lapki
> nie wpadlo
>
> --
> Pozdrawiam
> B.
>
>
sok, jesli masz sokowirowke
z jablkami jest pyszny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-11 21:05:34
Temat: Re: Odp: marchewkaVictoria wrote:
> Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp cukrem, aby puściła
> sok, potem dodaj soku z 5 - 6 cytryn, można i więcej.
> W razie potrzeby dodaj więcej cukru i koniecznie szczyptę soli.
> Surówka jest przepyszna, można ją przechowywać w lodówce przez
> kilka dni i jest jeszcze lepsza.
Wersja alternatywna: bez cytryny, ale za to z kwaśnymi jabłkami,
utartymi na grubych oczkach. Marchewkę wtedy trzemy na drobnych oczkach
dla zróżnicowania faktury. Bardzo lubię te surówki!
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-11 21:09:08
Temat: Re: marchewkaVictoria z adresu <v...@o...pl> w wiadomości
<ccsa5e$s7o$1@atlantis.news.tpi.pl> wymodził(a):
> Surówka jest przepyszna, można ją przechowywać w lodówce przez
> kilka dni i jest jeszcze lepsza.
Podobną w wersji z chrzanem jadałam na stołówce w LO, była pycha:).
--
Pozdrawiam
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-11 21:11:47
Temat: Odp: marchewka
Użytkownik ania <a...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ccs8jm$16ib$...@m...aster.pl...
>
> >
> > dostalam mnostwo mlodej marcheweczki i nie wiem co z niej
zrobic
> >
Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp cukrem, aby puściła
sok, potem dodaj soku z 5 - 6 cytryn, można i więcej.
W razie potrzeby dodaj więcej cukru i koniecznie szczyptę soli.
Surówka jest przepyszna, można ją przechowywać w lodówce przez
kilka dni i jest jeszcze lepsza.
Victoria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-12 08:32:16
Temat: Re: marchewka
Użytkownik "Basia" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ccs6im$530$1@news.dialog.net.pl...
> pomozcie
>
> dostalam mnostwo mlodej marcheweczki i nie wiem co z niej zrobic
>
> jakis przepis na salatke czy cos takiego ??
Marchewkę pokroić na dość grube ukośne plastry, wrzucić na rozgrzaną oliwę
na patelni i obsmażyć aż będzie miękkawa i przysmażona po brzegach, dodać
2-3 ząbki posiekanego w cieniutkie plastry czosnku. obsmażyć aż czosnek
zmięknie. zdjąć z ognia posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę masła -
wymieszać.
Bardzo smaczny dodatek do obiadu wychodzi*.
Zupę z karotki:
1 kg młodej marchewki
1 cebula
2-3 cm świeżego kłącza imbiru (lub łyżeczka suszonego)
sok z połowy cytryny
pół szklanki jogurtu
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz kajeński, tymianek
Cebulę posiekać i usmażyć w garnku w którym będzie się robić zupę (na
oliwie), dodać posiekana na plastry marchew i dusić aż zmięknie mieszając
często - zalać bulionem i gotować ok 20 min.
Odłożyć kilka plastrów do dekoracji, resztę zupy zmiksować,
przyprawić startym imbirem, sokiem z cytryny, masłem, solą i pieprzem, dodać
jogurt i podgrzać, ale nie gotować.
Przelać do ogrzanych talerzy posypać tymiankiem - najlepiej świeżym i
udekorować odłożonymi plasterkami marchwii.
Podawać z grzankami.
Można jeszcze zrobić ciasto marchwiowe (piernik niby) - przepisy są w
archiwum
Sowa
* Niestety nie pamiętam czyj to przepis, ale któregoś z tubylców. :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-12 12:01:20
Temat: Re: marchewka
"Basia" pyta:
> dostalam mnostwo mlodej marcheweczki i nie wiem co z niej zrobic
Pokrojona w plasterki usmażyc az bedzie chrupiaca, ale miekka ;-).
Dodac pokrojona w kawalki pomarancze. Podsmazyc, az delikwentka sok
pusci. Posypac wiorkami kokosowymi lub cukrem.
Podac na stol, stac z boku i patrzec jak znika.
Pozdrawiam,
eM
PS. Oczywiscie, podalam przepis pod tytul "marchewka", ale ja akurat
podaje tak marchwe starszawa, gruba, pomarszczona i sucha ;-). Calkiem
mlode marchweki, tak ja napisalas w tekscie, to ja po prostu myje,
obcinam natkowe ogony, poglasniam telewizor i jem jeszcze zywe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-12 12:10:19
Temat: Re: marchewka
eM wrote:
> "Basia" pyta:
>
>
>>dostalam mnostwo mlodej marcheweczki i nie wiem co z niej zrobic
>
>
> Pokrojona w plasterki usmażyc az bedzie chrupiaca, ale miekka ;-).
> Dodac pokrojona w kawalki pomarancze. Podsmazyc, az delikwentka sok
> pusci. Posypac wiorkami kokosowymi lub cukrem.
> Podac na stol, stac z boku i patrzec jak znika.
ja robie to samo, ale troche inaczej :)
marchew krotko gotuje w calosci w wodzie (zeby byla poltwarda)
wyciagam i kroje w kostke, do rondla wyciskam sok z pomaranczy i w nim
dusze marchew dodajac pod koniec odrobine masla
pozdro
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-12 13:26:34
Temat: Re: marchewkawiku wrote:
> > Pokrojona w plasterki usmażyc az bedzie chrupiaca, ale miekka ;-).
> > Dodac pokrojona w kawalki pomarancze. Podsmazyc, az delikwentka sok
> > pusci. Posypac wiorkami kokosowymi lub cukrem.
> > Podac na stol, stac z boku i patrzec jak znika.
>
> ja robie to samo, ale troche inaczej :)
> marchew krotko gotuje w calosci w wodzie (zeby byla poltwarda)
> wyciagam i kroje w kostke, do rondla wyciskam sok z pomaranczy i w nim
> dusze marchew dodajac pod koniec odrobine masla
wow, jeszcze nie slyszalam o takim patencie. brzmi niesamowicie :)
musze sprobowac kiedys :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Stowarzyszenie Empatia http://empatia.pl
Fundacja Niedźwiedź http://korabiewice.empatia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |