Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia marchewka Re: marchewka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: marchewka

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: marchewka
Date: Mon, 12 Jul 2004 10:32:16 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 47
Sender: p...@p...onet.pl@karwiny.multicon.pl
Message-ID: <cctiad$3rq$1@news.onet.pl>
References: <ccs6im$530$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: news.onet.pl 1089621133 3962 81.210.11.210 (12 Jul 2004 08:32:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jul 2004 08:32:13 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207421
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Basia" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ccs6im$530$1@news.dialog.net.pl...
> pomozcie
>
> dostalam mnostwo mlodej marcheweczki i nie wiem co z niej zrobic
>
> jakis przepis na salatke czy cos takiego ??

Marchewkę pokroić na dość grube ukośne plastry, wrzucić na rozgrzaną oliwę
na patelni i obsmażyć aż będzie miękkawa i przysmażona po brzegach, dodać
2-3 ząbki posiekanego w cieniutkie plastry czosnku. obsmażyć aż czosnek
zmięknie. zdjąć z ognia posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę masła -
wymieszać.

Bardzo smaczny dodatek do obiadu wychodzi*.


Zupę z karotki:
1 kg młodej marchewki
1 cebula
2-3 cm świeżego kłącza imbiru (lub łyżeczka suszonego)
sok z połowy cytryny
pół szklanki jogurtu
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz kajeński, tymianek

Cebulę posiekać i usmażyć w garnku w którym będzie się robić zupę (na
oliwie), dodać posiekana na plastry marchew i dusić aż zmięknie mieszając
często - zalać bulionem i gotować ok 20 min.
Odłożyć kilka plastrów do dekoracji, resztę zupy zmiksować,
przyprawić startym imbirem, sokiem z cytryny, masłem, solą i pieprzem, dodać
jogurt i podgrzać, ale nie gotować.
Przelać do ogrzanych talerzy posypać tymiankiem - najlepiej świeżym i
udekorować odłożonymi plasterkami marchwii.
Podawać z grzankami.

Można jeszcze zrobić ciasto marchwiowe (piernik niby) - przepisy są w
archiwum

Sowa

* Niestety nie pamiętam czyj to przepis, ale któregoś z tubylców. :)


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.07 eM
12.07 wiku
12.07 PatryCCCja
13.07 Basia
13.07 Basia
13.07 Basia
13.07 Basia
13.07 Lidia_b
15.07 Meg
16.07 Faraonka
16.07 Officeman
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6