Data: 2004-07-12 08:32:16
Temat: Re: marchewka
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Basia" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ccs6im$530$1@news.dialog.net.pl...
> pomozcie
>
> dostalam mnostwo mlodej marcheweczki i nie wiem co z niej zrobic
>
> jakis przepis na salatke czy cos takiego ??
Marchewkę pokroić na dość grube ukośne plastry, wrzucić na rozgrzaną oliwę
na patelni i obsmażyć aż będzie miękkawa i przysmażona po brzegach, dodać
2-3 ząbki posiekanego w cieniutkie plastry czosnku. obsmażyć aż czosnek
zmięknie. zdjąć z ognia posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę masła -
wymieszać.
Bardzo smaczny dodatek do obiadu wychodzi*.
Zupę z karotki:
1 kg młodej marchewki
1 cebula
2-3 cm świeżego kłącza imbiru (lub łyżeczka suszonego)
sok z połowy cytryny
pół szklanki jogurtu
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz kajeński, tymianek
Cebulę posiekać i usmażyć w garnku w którym będzie się robić zupę (na
oliwie), dodać posiekana na plastry marchew i dusić aż zmięknie mieszając
często - zalać bulionem i gotować ok 20 min.
Odłożyć kilka plastrów do dekoracji, resztę zupy zmiksować,
przyprawić startym imbirem, sokiem z cytryny, masłem, solą i pieprzem, dodać
jogurt i podgrzać, ale nie gotować.
Przelać do ogrzanych talerzy posypać tymiankiem - najlepiej świeżym i
udekorować odłożonymi plasterkami marchwii.
Podawać z grzankami.
Można jeszcze zrobić ciasto marchwiowe (piernik niby) - przepisy są w
archiwum
Sowa
* Niestety nie pamiętam czyj to przepis, ale któregoś z tubylców. :)
|