Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Oann" <o...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: szybkie ciasta bez jajek [P]
Date: Thu, 22 Jul 2004 22:13:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <cdp63i$1gv$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cdo5di$6jr$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dn34.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1090526130 1567 80.53.249.34 (22 Jul 2004 19:55:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jul 2004 19:55:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208617
Ukryj nagłówki
Użytkownik eM <...@...c> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:cdo5di$6jr
$...@n...onet.pl...
> Agusia (vel "Agnieszka i Zlota Rybka") zapytala:
>
> > A moze ktos zna, tak przy okazji inne szybkie ciasta BEZ jajek.
> > Google przeszukalam, troche znalazlam, ale nie takie szybkie, jak to
> > powyzej.
To jest szybkie, chociaż może troszkę dziwnie wygląda na początek:
składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka cukru (ja daję 3/4, bo nie lubię słodkiego za bardzo)
łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka obrane ze skórki i starte na grubej tarce ( mogą być też ze słoika -
u
nas używamy tego czegoś, co zostaje po parowaniu soku w sokowniku
i jest pasteryzowane w słoiki)
kostka lepszej margaryny lub masła
trochę bułki tartej do wysypania tortownicy
jak zrobić:
- wszystkie suche (mąka,kasza, cukier proszek) składniki razem wymieszać w
misce
- małą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
- do tortownicy wsypywać cienkimi warstwami suche ciasto i układać jabłka
(też cienko)
na przemian, zaczynając od suchego i na suchym kończąc
- na wierzch położyć pokrojony w płatki tłuszcz tak, aby znalazł się na ca
łej powierzchni tortownicy
( najlepiej prosto z lodówki, łatwiej się kroi)
piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku 50-60 min. (próba patyczkowa, piekę
trochę na oko),
na wierzchu ma być chrupiąca, rumiana skórka
Pozdrawiam
Joanna
|