« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-28 14:53:33
Temat: Ogórki - Przepisy - ProśbaWitam
Czy może ktoś mi podać jakieś dokładne przepisy z proporcjami na:
- mizerie do słoików
- sałatkę z ogórkami do słoików
- ogórki konserwowe do słoików
- ogórki kiszone do słoików
Dziekuje za pomoc ;-)
Krzyszt@f
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-28 16:35:04
Temat: Re: Ogórki - Przepisy - Prośba
"Krzyszt@f" <k...@r...pl> wrote in message
news:bg3de2$agq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Czy może ktoś mi podać jakieś dokładne przepisy z proporcjami na:
>
> - mizerie do słoików
> - sałatkę z ogórkami do słoików
> - ogórki konserwowe do słoików
> - ogórki kiszone do słoików
>
> Dziekuje za pomoc ;-)
>
> Krzyszt@f
>
Witam,
może to nie jest to o co prosisz, ale te ogórki to naprawdę pychota...
Ogórki królewskie
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
+ zagotować i ostudzić
+ ogórki (najlepiej niewielkie) podzielić na ćwiartki - posolić i odstawić
na 3 godziny
+ następnie odcedzić i włożyć do słoika
+ zalać zalewą
+ do słoików dołożyć: - koper
- czosnek
- gorczycę
+ pasteryzować krótko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-28 20:42:49
Temat: Re: Ogórki - Przepisy - Prośba> Witam,
>
> może to nie jest to o co prosisz, ale te ogórki to naprawdę pychota...
>
> Ogórki królewskie
>
> - 2 szklanki wody
> - 1 szklanka octu
> - 2 szklanki cukru
> - 1 łyżka miodu
>
> + zagotować i ostudzić
> + ogórki (najlepiej niewielkie) podzielić na ćwiartki - posolić i odstawić
> na 3 godziny
> + następnie odcedzić i włożyć do słoika
> + zalać zalewą
> + do słoików dołożyć: - koper
> - czosnek
> - gorczycę
> + pasteryzować krótko
>
Wielkie dzieki ;-) Może jeszcze ktoś coś ciekawego i pysznego zaproponuje
??
KRzyszt@f
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-29 08:53:09
Temat: Re: Ogórki - Przepisy - ProśbaJa zrobilam ogorki wg przepisu Magdaleny, sa bardzo smaczne, podobne
produkuje Rolnik pod nazwa Ogorki kanapkowe.
Wklejam znaleziony fragment, niestety nie moge znalezc w googlu
szczegolowego przepisu, moze Magdalena powtorzy:
"Te, ktore ja robie, to typowo amerykanski
pomysl, nazywaja sie Bread & Butter pickles, co znaczy chleb z maslem,
dlatego, ze sa tak dobre, ze mozna je jesc same na chlebie z maslem. Ten
styl ogorkow jest zawsze pokrojony w poprzeczne plasterki. Dobrze
zrobione B&B pickles sa chrupiace, troche ostre od octu, ale slodkawe.
Nie mam pod reka przepisu, moge podac pozniej, ale robi sie mniej wiecej
tak:
Ogorki kroi sie w plasterki, w misce posypuje sola, pokrywa warstwa
kostek lodu i odstawia na 3 godziny.
W duzym garnku zagotowuje sie ocet, cukier, czosnek, cebule, kurkume,
nasiona gorczycy i selera. Odcedza sie ogorki, i ciach do garnka z
octem, mieszajac doprowadza do wrzenia i jak tylko zawrzy, natychmiast
pakuje sie do sloikow i zakreca. Cala robota trwa mniej niz godzine. Sa
gotowe do jedzenia po 24 godzinach, trzymaja ponad rok.
Magdalena Bassett"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |