« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-23 06:45:24
Temat: Re: Olej/ oliwaPogadamy jak Ci od tego smazenia na smalcyku cholesterol podskoczy , albo
dupa urosnie. Smazenie na tluszczu nie jest wogole zdrowe. Teraz sa dobre
patelnie na ktorych mozna smazyc bez tluszczu. Ale wszystko zalezy od
umiejetnosci kucharza i od szacunku dla wlasnego zdrowia.Zycze zdrowej
watroby i niskiego cholesterolu.Czesc
Użytkownik "Qwax" <...@...Q> napisał w wiadomości
news:9996-1035352630@213.17.138.62...
> Tak czytam sobie przepisy i się zastanawiam
> Co was tak wzięło na Oleje i Oliwy do smażenia?
>
> Rozumiem Olej do smażenia ryb, oliwę do sałatek (nie smażenia) ale to
> właściwie wszystko. Jestem w stanie zrozumieć Chińczyków że używają
> wszelkiego rodzaju olei do smażenia (jak się nie ma co się lubi... to
> wielowiekowa tradycja może i z g... robić danie główne) ale jak można
> zrozumieć POLKI które olejami zastępują przy smażeniu masło i smalec
> tego zrozumieć nie mogę!
>
> Pozdrawiam
> Qwax
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-23 07:02:56
Temat: Olej/ oliwaTak czytam sobie przepisy i się zastanawiam
Co was tak wzięło na Oleje i Oliwy do smażenia?
Rozumiem Olej do smażenia ryb, oliwę do sałatek (nie smażenia) ale to
właściwie wszystko. Jestem w stanie zrozumieć Chińczyków że używają
wszelkiego rodzaju olei do smażenia (jak się nie ma co się lubi... to
wielowiekowa tradycja może i z g... robić danie główne) ale jak można
zrozumieć POLKI które olejami zastępują przy smażeniu masło i smalec
tego zrozumieć nie mogę!
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 07:27:17
Temat: Re: Olej/ oliwaQwax <...@...Q> w <news:9996-1035352630@213.17.138.62> napisał(a):
> Rozumiem Olej do smażenia ryb, oliwę do sałatek (nie smażenia) ale to
> właściwie wszystko. Jestem w stanie zrozumieć Chińczyków że używają
> wszelkiego rodzaju olei do smażenia (jak się nie ma co się lubi... to
> wielowiekowa tradycja może i z g... robić danie główne) ale jak można
> zrozumieć POLKI które olejami zastępują przy smażeniu masło i smalec
> tego zrozumieć nie mogę!
Oj, święta prawda. Masło i smalec są często niezastąpione. Jeszcze ew.
jak zależy nam na nieprzesycaniu mięsa smakiem używanego tłuszczu,
może być Planta. Ale generalnie - masło ruluje. :-)
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
k...@b...tk Stranded in my mind
www.brywczynski.tk Electric raven met me there
GG:1528179 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 07:29:46
Temat: Re: Olej/ oliwaMnie osobiscie odrzuca smazenie na smalcu. Z maslem zyje w zgodzie i wiele
rzeczy robie na masle. A olej - olej do mies i innych rzeczy do ktorych sie
maslo nie nadaje bo sie najnormalniej w swiecie spali. Oliwa do roznych
salatek, sorowek ale i do krotkiego smazenia, ale rzadko bo dla mnie oliwa
za bardzo zmienia smak potrawy.
--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 07:42:14
Temat: Re: Olej/ oliwa
Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ap5j34$rbl$1@absinth.dialog.net.pl...
. Oliwa do roznych
> salatek, sorowek ale i do krotkiego smazenia, ale rzadko bo dla mnie oliwa
> za bardzo zmienia smak potrawy.
To spróbuj oliwy z pestek winogron. Dla mnie rewelacja, ale droga
:(
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 07:46:33
Temat: Re: Olej/ oliwa
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:ap5js1$fm7$1@news2.tpi.pl...
>
> Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> news:ap5j34$rbl$1@absinth.dialog.net.pl...
>
> . Oliwa do roznych
> > salatek, sorowek ale i do krotkiego smazenia, ale rzadko bo dla mnie
oliwa
> > za bardzo zmienia smak potrawy.
>
> To spróbuj oliwy z pestek winogron. Dla mnie rewelacja, ale
droga
> :(
Oliwa to jest z oliwek, a jak nie z oliwek to już olej.
A jeśli chodzi o zmienianiu smaku potraw przez oliwę, to ja bym to inaczej
nazwała. Oliwa nadaje smak potrawom.
--
Joanna, która używa różnych tłuszczy zależnie od okoliczności... (nawet
chińszczyznę kiedyś na smalcu zrobiła ;-))
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 08:00:32
Temat: Re: Olej/ oliwa
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ap5k8s$ain$1@news.onet.pl...
>
> Oliwa to jest z oliwek, a jak nie z oliwek to już olej.
Racja, a wino tylko z winogron.
Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 08:00:35
Temat: Re: Olej/ oliwaQwax:
> Tak czytam sobie przepisy i się zastanawiam
> Co was tak wzięło na Oleje i Oliwy do smażenia?
>
> Rozumiem Olej do smażenia ryb, oliwę do sałatek (nie smażenia) ale to
> właściwie wszystko. Jestem w stanie zrozumieć Chińczyków że używają
> wszelkiego rodzaju olei do smażenia (jak się nie ma co się lubi... to
> wielowiekowa tradycja może i z g... robić danie główne) ale jak można
> zrozumieć POLKI które olejami zastępują przy smażeniu masło i smalec
> tego zrozumieć nie mogę!
hmm, moja mama zawsze smażyła na oleju, bo smalec szkodził coniektórym
na wątrobę, a masło smażone jest niezdrowe. Ja też tak robię, ale mnie
to i tak nie dotyczy, bo nie jestem POLKA ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 08:32:40
Temat: Re: Olej/ oliwaJoanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w
<news:ap5k8s$ain$1@news.onet.pl> napisał(a):
> Oliwa nadaje smak potrawom.
Co nie zawsze jest efektem pożądanym. ;-)
--
Konrad J. Brywczyński Bus station is the place where bus stops.
k...@b...tk Trainstation is the place where train stops.
www.brywczynski.tk I have a workstation on my desk...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 09:16:16
Temat: Re: Olej/ oliwa
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:ap5ts9.1ng.1@Konrad.Brywczynski...
> Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w
> <news:ap5k8s$ain$1@news.onet.pl> napisał(a):
>
> > Oliwa nadaje smak potrawom.
>
> Co nie zawsze jest efektem pożądanym. ;-)
Dlatego też oliwę należy używać do potraw, w których jest to efektem
pożądanym ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |