« poprzedni wątek | następny wątek » |
71. Data: 2009-02-16 19:38:26
Temat: Re: Omega-3Dnia Mon, 16 Feb 2009 19:14:04 +0100, Daniel Stalica napisał(a):
> Feahisim pisze:
>> Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:gnc6tp$p6i$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>>
>>> Piszesz powaznie czy sobie zartujesz, przeciez jakiekolwiek
>>> podgrzewanie oleju wszyscy potepiaja w czambul bez wzgledu na
>>> wyznawane "religie" zywieniowe.
>>
>> Czyli na czym należałoby piec i smażyć?
>>
>
> nie piec i nie smażyć?
Nie jeść i nie żyć :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
72. Data: 2009-02-16 19:40:03
Temat: Re: Omega-3Dnia Mon, 16 Feb 2009 20:27:44 +0100, Stokrotka napisał(a):
>> ....Natomiast z pewnych przyzwyczajeń
>> nie zrezygnuję nigdy, jak np. z tego, że faworki i pączki tylko na smalcu.
> Pysznie to smakuje,
> ale np. rybę zdecydowanie łatwiej smażyć na oleju.
Toteż pisałam, że mięso przyrządzam na oleju. Rybie też - w domyśle :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
73. Data: 2009-02-16 19:59:48
Temat: Re: Omega-3
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
A Włosi lubią oliwę, smażą na niej, duszą, robią sosy i na surowo
> jedzą - i żyją. Używaniem oliwy w kuchni zaraziłam się od moich sąsiadów,
> którzy wiele lat mieszkali we Włoszech i tamte nawyki kulinarne przywieźli
> do nas - posmakowałam u nich tamtej kuchni i to przeważyło.
Oczywiscie ze wlosi uzywaja oliwe, ale trzeba sie baczniej przyjrzec co oni
z nia robia. Jest zasadnicza roznica pomiedzy duszeniem warzyw na oliwie
(nie da sie praktycznie przekroczyc 100 stopni) a smazeniem ryby lub miesa
na oliwie gdzie temperatura moze dochodzic do 200 stopni lub wyzej.
Obserwowalem ostatnio robienie pewnych potraw srodziemnomorskich i sam sie
zdziwilem ze oliwe dodawano tam dopiero na koncu kiedy potrawy byly juz
ugotowane lub uduszone. Przeciez nie po to kupuje sie za grube pieniadze
oliwe tloczona na zimno zeby ja natychmiast zniszczyc przez podgrzanie do
wysokiej temperatury.
Poczytaj nieco w necie na temat utleniania sie tluszczy nienasyconych
zawartych w olejach roslinnych.
--
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
74. Data: 2009-02-16 22:11:24
Temat: Re: Omega-3Dnia Mon, 16 Feb 2009 20:59:48 +0100, Arek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
>
> A Włosi lubią oliwę, smażą na niej, duszą, robią sosy i na surowo
>> jedzą - i żyją. Używaniem oliwy w kuchni zaraziłam się od moich sąsiadów,
>> którzy wiele lat mieszkali we Włoszech i tamte nawyki kulinarne przywieźli
>> do nas - posmakowałam u nich tamtej kuchni i to przeważyło.
>
> Oczywiscie ze wlosi uzywaja oliwe, ale trzeba sie baczniej przyjrzec co oni
> z nia robia. Jest zasadnicza roznica pomiedzy duszeniem warzyw na oliwie
> (nie da sie praktycznie przekroczyc 100 stopni) a smazeniem ryby lub miesa
> na oliwie gdzie temperatura moze dochodzic do 200 stopni lub wyzej.
> Obserwowalem ostatnio robienie pewnych potraw srodziemnomorskich i sam sie
> zdziwilem ze oliwe dodawano tam dopiero na koncu kiedy potrawy byly juz
> ugotowane lub uduszone. Przeciez nie po to kupuje sie za grube pieniadze
> oliwe tloczona na zimno zeby ja natychmiast zniszczyc przez podgrzanie do
> wysokiej temperatury.
> Poczytaj nieco w necie na temat utleniania sie tluszczy nienasyconych
> zawartych w olejach roslinnych.
To akurat mam w książkach, nie w necie.
Nie palę oleju ani oliwy na patelni, zanim tam wrzucę mięso. A i ono od
razu obniża tę i tak niewysoką temperaturę.
Nie mam ochoty na dyskusje typu golono-strzyżono; nawet jeśli cos nie tak
ze smażeniem na oliwie - lubię i koniec. Od czegoś przeciez trzeba umrzeć,
nie? Nic nie ma za darmo.
:-D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
75. Data: 2009-02-16 23:00:36
Temat: Re: Omega-3Ikselka wrote:
> Od czegoś przeciez trzeba umrzeć,
> nie? Nic nie ma za darmo.
> :-D
chcesz porozmawiać o umieraniu? Może parę opisów agonii rozciągniętej na
długie miesiące?
sorki, trafia mnie jak słyszę takie "na coś trzeba umrzeć" palaczy czy ludzi
walczących o raka w inny sposób. W każdym razie na grupie medycznej.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
76. Data: 2009-02-16 23:13:22
Temat: Re: Omega-3Użytkownik "tomek wilicki" napisał:
> W każdym razie na grupie medycznej.
To akurat pochodzi z grupy kuchennej. Tylko nikomu się nie chce psm
skasować z listy grup docelowych.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
77. Data: 2009-02-16 23:16:59
Temat: Re: Omega-3Dnia Tue, 17 Feb 2009 00:00:36 +0100, tomek wilicki napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Od czegoś przeciez trzeba umrzeć,
>> nie? Nic nie ma za darmo.
>> :-D
>
> chcesz porozmawiać o umieraniu? Może parę opisów agonii rozciągniętej na
> długie miesiące?
Wierzysz, że umrzesz zdrowy? Albo że jeśli nie zjesz smażonej potrawy, to
będziesz żył wiecznie?
Podsumowując (choć watpię, czy zrozumiesz, o co chodzi): ojciec mojej
koleżanki chorował na raka płuc, a zabił go... samochód. Zupełnie tak samo,
jak wielu (na razie) zdrowych.
Powiedz, jakie znaczenie dla Ciebie ma złudzenie, że masz jakikolwiek wpływ
na rodzaj i czas swojej/innych śmierci?
:-/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
78. Data: 2009-02-16 23:49:43
Temat: Re: Omega-3> Nie wyznaję zadnych religii żywieniowych, może tylko taką, że jem to, co
> lubię. A Włosi lubią oliwę, smażą na niej, duszą, robią sosy i na surowo
> jedzą - i żyją.
Najbardziej bezczelni ci Włosi, że raczej są zdrowi...
--
Krzysiek, EBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
79. Data: 2009-02-17 00:16:28
Temat: Re: Omega-3Dnia Tue, 17 Feb 2009 00:49:43 +0100, Krzysztof (Suzuki Kokushu)
napisał(a):
>> Nie wyznaję zadnych religii żywieniowych, może tylko taką, że jem to, co
>> lubię. A Włosi lubią oliwę, smażą na niej, duszą, robią sosy i na surowo
>> jedzą - i żyją.
>
> Najbardziej bezczelni ci Włosi, że raczej są zdrowi...
Tak, to bardzo brzydko z ich strony.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
80. Data: 2009-02-17 10:14:26
Temat: Re: Omega-3Ikselka wrote:
> Dnia Tue, 17 Feb 2009 00:49:43 +0100, Krzysztof (Suzuki Kokushu)
> napisał(a):
>
>>> Nie wyznaję zadnych religii żywieniowych, może tylko taką, że jem to, co
>>> lubię. A Włosi lubią oliwę, smażą na niej, duszą, robią sosy i na surowo
>>> jedzą - i żyją.
>>
>> Najbardziej bezczelni ci Włosi, że raczej są zdrowi...
>
> Tak, to bardzo brzydko z ich strony.
no, lekarz i druga ignorantka :P
już wam wyjaśniono, czemu włosi są zdrowi. Są zdrowi, bo NIE smażą na
oliwie.
I zagryzają toną surowych ryb, bogatych w omega 3.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |