Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia (P) Piersi kurczaka ze sliwkami i w sosie sliwkowym okropnie aromatyczne

Grupy

Szukaj w grupach

 

(P) Piersi kurczaka ze sliwkami i w sosie sliwkowym okropnie aromatyczne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-20 11:35:50

Temat: (P) Piersi kurczaka ze sliwkami i w sosie sliwkowym okropnie aromatyczne
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc :-)

Nie wytrzymam, musze sie pochwalic ;-). Wczoraj zrobilam "Piersi kurczaka ze
sliwkami i w sosie sliwkowym okropnie aromatyczne" ze strony "Gotowanie to
sztuka" Grzegorza Ostrowskiego (link do przepisu:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=126 ). Wyszlo super dobre i wygladalo
przepieknie, a moj glowny degustator byl wniebowziety :-)) i nie mial nic do
powiedzenia, co zdarza sie bardzo rzadko, zawsze cos wymysli :-))) Goraco
polecam uwadze ten przepis. Bardzo latwe i szybkie.

Niestety nie mialam polskich slwek, ale i kalifornijskie spisaly sie dobrze,
nie mialam tez tymianku (jak to mowia: "skleroza nie boli" - zapomnialam
kupic), ale i tak bylo bardzo dobre. Zamiast plasterkow boczku mialam takie
male plasterki (prawie jak na skwareczki), ktore pracowicie przymocowalam
nicia do kurczaczej piersi. Bylo troche zabawy z boczkiem, ale efekt
wizualny powalal - boczek tak ladnie sie zrumienil i pozawijal, ze achhh...
:-))).

No to sie pochwalilam ;-))) Przepis wklejam nizej.

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
FAQ : http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/faq/index.html
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


****** Cytat ze strony Grzegorza ******

"Piersi kurczaka ze sliwkami i w sosie sliwkowym okropnie aromatyczne"

4 polówki piersi kurczaka - okolo 60 dag
kilkanascie cieniutkich plastrów chudego, wedzone boczku - okolo 15 dag
duza garsc suszonych, koniecznie NIE kalifornijskich sliwek
dwie czubate lyzki masla
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
szklanka piwa
lyzka oliwy
dwa zabki czosnku
sól
pieprz

Wazna rzecza jest uzycie do potrawy "polskich" suszonych sliwek, które w
odróznieniu od ostatnio bardzo modnych sliwek kalifornijskich, maja
zdecydowany, charakterystyczny smak dymu. Warto poswiecic kilka chwil wiecej
na przygotowanie potrawy - wydlubujac z nich pestki - efekt z tymi sliwkami
bedzie duzo zacniejszy niz z kalifornijskim, które poza tym ze bardzo
slodkie, to w zasadzie pozbawione aromatu i wyraznej nuty smakowej.
Potrawe zaczynam wiec od sliwek - myje je dokladnie i zalewam piwem -
powinny sie w nim moczyc przez kilkanascie minut. W tym czasie przygotowuje
piersi - bardzo ostroznie przekrawam je w poprzek nozem nie do konca i
rozkladam, tak by ich powierzchnia zwiekszyla sie dwukrotnie - sposób jest
niewazny, liczy sie efekt - wiec mozna to zrobic w dowolny sposób. Piersi
sole i pieprze. Odstawiam je na bok.
Ze sliwek wyciagam pestki. Polowe sliwek odkladam na bok, zas druga polowe
dziele na cztery.
Na kazda piers nakladam czesc sliwek i wkladam na nie kawalek masla.
Doprawiam sliwki rozmarynem i tymiankiem - nie za duzo tych przypraw, by nie
zdominowaly smaku sliwek. Mieso slicznie zawijam i klade na kilku plastrach
boczku, które ulozone "zakladke" - w boczek zawijam mieso i obwiazuje biala
nicia.
Kazda piers krótko obsmazam na masle z dodana lyzka oliwy, do lekkiego
zrumienienia sie boczku.
Obsmazone piersi ukladam w naczyniu zaroodpornym, zalewam piwem, w którym
sie wczesniej moczyly sliwki, wrzucam pozostale sliwki i rozgniecione zabki
czosnku wraz z lupinami i zapiekam pod przykryciem przez 20 minut w
temperaturze 200 stopni. Po tym czasie naczynie odkrywam i pieke jeszcze
przez 10 minut, by mieso sie pieknie zrumienilo.
Mieso wykladam na talerze, polewam sosem z pieczenia i na okolo rozkladam
kilka sliwek dla wielkiej pieknosci.
Jako ze potrawa w bardzo stonowanych kolorach, dla totalnej pieknosci i
zlamania harmonii barw, na kazdym kawalku klade kilka wiórków skórki
cytrynowej. Nie dosc ze piekne to, to i jeszcze nowa nuta smakowa!
Do takich piersi idealna salata a sosem vinegrette i z niczym wiecej oraz
biale, pólwytrawne wino o mocno zdecydowanym smaku.
Jak konieczne cos jeszcze, to rekomenduje pieczone ziemniaki lub piure.
************ Koniec cytatu *************


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zurawina
kopytka z serem bialym
Wartości odżywcze grzybów
dzem pomaranczowy
kuchnia chińska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »