Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: (P) buraczki/botwinka na zime
Date: Sat, 22 Jun 2002 16:50:29 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 28
Message-ID: <af22r9$hk3$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.riviera.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1024757417 18051 194.29.137.67 (22 Jun 2002 14:50:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Jun 2002 14:50:17 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113659
Ukryj nagłówki
> Właśnie spałaszowałam na kolację pyszny chłodnik z botwinką. Jadłam taki
> pierwszy raz i tak w nim zasmakowałam, aż pomyślalam sobie, że cudownie
byloby
> się nim rozkoszowac nawet jak minie sezon na botwinkę i tu pojawia się
pytanie:
> czy botwinkę można mrozić, a jeśli tak, to jak długo?
> Będę wdzięczna za odpowiedz, bo chłodniczek naprawdę rozkoszny.
> POZDRAWIAM!!!
KIedys a propos podawania przepisu na chlodnik litewski podawalam przepis na
przetwarzanie buraczkow/botwinki, a wiec wklejam:
Surowe buraczki obierasz i kroisz w drobna kostke, dodajesz troche wody
(nieduzo, aby tylko, tylko przykryla buraczki), solisz i na malym ogniu
gotujesz, az beda miekkie, wtedy dodajesz jeszcze troche octu, aby byly
lekko kwasne. Zdejmujesz z ognia i studzisz. Tak a propos tematu, dokladnie
w ten sposob przygotowane buraczki mozna gorace rozlozyc do wyparzonych
sloikow i potem przez cala zime gotowac dobre zupy :o))
Bozenka z Wilna :o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|