Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] ciasto ze śliwkami
Date: Mon, 5 Aug 2002 10:22:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <ailckg$i54$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1028535761 18596 217.97.24.161 (5 Aug 2002 08:22:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Aug 2002 08:22:41 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:118811
Ukryj nagłówki
Mówię Wam, pycha :))
1 kostka margaryny
szklanka cukru
2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru do piany
70 dag twardych śliwek węgierek
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia,
śmietanę, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, ale bez ostatnich
dwóch - trzech łyżek - będa potrzebne do polewy. Ciasto powinno być gęste.
Ciasto wylać na średnią tortownicę, poukładać lekko połówki śliwek skórkami
do dołu, kilk aśliwek poprzekrawać na ćwiartki wzdłż i powciskać w wolne
miejsca między śliwkami - te wpadną do ciasta na dół.
Piec w 180 stopniach około 1 godziny. PO wyjęciu, lekko ciepłe posmarować
resztą piany ubitą z 2 łyżkami cukru. Bardziej leniwi mogą po prostu posypać
ciasto cukrem pudrem i pożreć. :)))
smacznego, naprawdę polecam. Doskonałe na ciepło i na zimno. Poza tym
niepracochłonne.
wkn
|