Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Martka" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] placek z truskawkami
Date: Mon, 9 Jun 2003 16:41:24 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 44
Sender: a...@p...onet.pl@bpnet.one.pl
Message-ID: <bc26ah$9ht$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: bpnet.one.pl
X-Trace: news.onet.pl 1055169681 9789 62.233.213.130 (9 Jun 2003 14:41:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Jun 2003 14:41:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159361
Ukryj nagłówki
pozazdroscilam popularnosci ciasta z rabarbarem Netusi i postanowilam
podzielic sie przepisem na placek z truskawkami mojej mamy. ale jestem
prozna :))) jest on niezwykle prosty w wykonaniu - robil go nawet pare lat
temu wtedy 14 letni brat moj, co prawda pod czujnym okiem mamy, ale
samodzielnie. a efekt... za kazdym razem gdy czestuje nim gosci, to prosza o
przepis :)) poza truskawkami fantastycznie wychodzi z jagodami i
czeresniami - te sprawdzilam.
ale dosc czczej gadaniny, oto przepis:
maminy placek z truskawkami
100g masla
4 lyzki oleju slonecznikowego
4 duze jajka
1 szkl cukru pudru
2 paczki cukru waniliowego
1 szkl maki pszennej
0,5 szkl maki ziemniaczanej
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
otarta skorka z cytryny
0,5 kg drobnych truskawek
cukier puder do posypania
maslo z olejem zagotowac. cale jajka ubic z cukrem pudrem i cukrami
waniliowymi. gdy juz beda bardzo dobrze ubite dodac maki z proszkiem, po
czym ciagle ubijajac wlac goracy tluszcz i jeszcze chwile miksowac. wylozyc
na blache wysmarowana tluszczem i wysypana tarta bulka, rozsypac na wierzch
truskawki. wstawic do nagrzanego piekarnika (180 st C), piec ok 45 min, az
nabierze zlotego koloru. zaraz po wyjeciu z pieca posypac suto cukrem
pudrem. szybko znika z blachy.
jeszcze sie nie zdarzylo, zeby sie nie udal. mysle , ze bardzo wazne jest
doskonale ubicie jajek z cukrem na gesty krem. zwykle zmieszanie obu jest
niewystarczajace. mojej tesciowej poza kruchym nie wychodzi zadne ciasto,
ale ona w kazdym przepisie ma napisane "wlac piane z bialek". wyobrazacie
sobie udany biszkopt z piana, ktora mozna WLAC? bo ja nie :)))
to pedzcie kochani do pieczenia, a ja czekam na wrazenia (ale mi sie
zrymowalo :)))
pzdr
marta z marudzaca z upalu anulka (27.03.03)
|