Message-ID: <3...@s...pl>
Date: Wed, 17 Apr 2002 13:30:26 +0200
From: PatryCCCja <k...@s...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P + zdjecie] razowiec (na bananach) - pycha ciasto
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: nat.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: nat.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: news.vogel.pl 1019042442 nat.mikrus.pw.edu.pl (17 Apr 2002 13:20:42 +0200)
Lines: 56
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:104432
Ukryj nagłówki
w puszcce pojawil sie kilka moich przepisow i zdjec, ale moze narazie podam
tylko jeden. za to naprawde wyjatkowy. bije rekordy popularnosci wsrod
rodziny i znajomych. zadnych produktow rafinowanych, zero cukru! a do tego
blyskawicznie sie robi.
razowiec (na bananach)
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2447
"wspaniale, wilgotne, przepyszne ciasto. porzadne skladniki. a co najlepsze
piekielnie latwe w wykonaniu! w mojej rodzinie i wsród znajomych robi
furrore :)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: weganska
Kategoria: wypieki
Skala trudnosci: *
Czas przygotowania: 10 min. + 45-50 min. pieczenia
Skladniki:
4 spore, dobrze dojrzale banany;
3 lyzki slodu lub roche rodzynek (ew. fruktoza, cukier lub inne slodkosci);
2 szkl. maki razowej;
1,5 lyzeczki sody;
0,5 lyzeczki soli;
1/3 szkl. oleju + jeszcze odrobina do wysmarowania blachy;
1/4 szkl. wody;
1 lyzeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie);
1 szkl. posiekanych orzechów wloskich;
ew. 1/4-1/2 szkl. rodzynek;
Przepis:
banany (ew. z rodzynkami) zmiksowac blenderem. jezeli ciasto slodzimy czyms
innym niz rodzynkami mozna równie dobrze mikserem.
dodac reszte skladników, wymieszac lyzka (z mieszaniem maki razowej, w
przeciwienstwie do bialej, nie ma najmniejszych nawet problemów).
wylac ciasto do wysmarowanej olejem tortownicy (21-23cm srednicy) lub innej
odpowiedniej wielkosci formy. piec 45-50 min. lub az drewniany patyczek
wlozony do ciasta bedzie czysty a samo ciasto bedzie rumiane i bedzie
odstawalo od formy.
Wskazówki i uwagi:
* im mniej dojrzale banany tym mniej slodkie i mniej wilgotne ciasto. mozna
wtedy ew. dodac wiecej slodu lub rodzynek i odrobine wiecej wody.
* slód jest podobny do miodu, tyle ze troche gesciejszy, totez raczej
trudno podac dla niego dokladna ilosc. podalam 3 lyzki, ale powinny one byc
dosyc wypukle.
* polecam dodanie aromatu waniliowego choc nie jest on konieczny. wtedy
ciasto juz tak absolutnie zabójczo pachnie ze nie mozna utrzymac jezyka za
zebami ;)
Zródlo: na podstawie przepisu ze strony PCRM: Banana Cake
smacznego, pat :)
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|