Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.
dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!newsfeed.freenet.de!216.196.98.140.MISMATCH!bor
der1.nntp.ash.giganews.com!nntp.giganews.com!nf3.bellglobal.com!nf1.bellglobal.
com!nf2.bellglobal.com!news20.bellglobal.com.POSTED!not-for-mail
From: "arielka" <a...@s...ca>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.soc.wegetarianizm
Subject: PRZEPISY WEGE -SWIATECZNE SNIADANIE
Lines: 78
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Message-ID: <LMDdc.41856$wq4.2286110@news20.bellglobal.com>
Date: Fri, 9 Apr 2004 16:32:27 -0400
NNTP-Posting-Host: 65.94.111.243
X-Complaints-To: a...@s...ca
X-Trace: news20.bellglobal.com 1081542827 65.94.111.243 (Fri, 09 Apr 2004 16:33:47
EDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 09 Apr 2004 16:33:47 EDT
Organization: Bell Sympatico
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:197980 pl.soc.wegetarianizm:92889
Ukryj nagłówki
Przepisy z
http://www.naj.pl/apps/naj/a/tekst.jsp?place=bizz_na
j_main&news_cat_id=10&news_id=4166
Sałatka wiosenna
********************
Przygotowanie 15 minut
Dla 6 osób
- 8 jajek na twardo
- główka sałaty lodowej
- rukola n pęczek rzodkiewki
- opakowanie kiełków
- cykoria
- papryka
Sos ziołowy:
- 2 kromki chleba
- po pęczku natki, koperku, bazylii (same listki)
- rzeżucha
- 4 łyżki soku z cytryny
- łyżka musztardy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier, woda mineralna
Ułożyć na półmisku umyte listki sałaty, rukoli i cykorii, dodać pokrojoną
rzodkiewkę, paprykę, połówki jajek i kiełki. Sos: chleb pozbawiony skórki
namoczyć w 1/2 szklanki wody mineralnej. Dodać pozostałe składniki,
zmiksować. Przyprawić do smaku, podawać do sałatki.
Tarta szpinakowa
**************************
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 30 minut
Dla 6 osób
Ciasto:
- 30 dag mąki szczypta soli
- 15 dag masła
- 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku
- 12 dag twarożku
- 4 jajkan 15 dag startego sera żóltego
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- jajko na twardo
Ciasto: składniki zagnieść, uformować kulę i chłodzić 30 minut w lodówce.
3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć formę do tarty, piec 10 minut w temp. 200°C.
Ostudzić. Szpinak rozmrozić, osączyć na sitku. Połączyć z pozostałymi
składnikami farszu, wymieszać. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i
pieprzem, wyłożyć na podpieczony spód tarty. Piec 30 mi-nut w temp. 200°C.
Udekorować plasterkami jajka na twardo.
Tradycyjne brioszki
************************
Przygotowanie 45 minut
Pieczenie 15/20 minut
Na ok. 15 sztuk
- 25 dag mąki
- 15 g drożdży
- 1/3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki letniego mleka
- 10 dag masła
- 2 jajka
- żółtko
Do zagłębienia w mące wkruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru i letnie mleko,
wymieszać, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło stopić, razem z
jajkami, pozostałym cukrem i szczyptą soli dodać do mąki. Wymieszać ciasto
robotem, a następnie wyrobić rękami. Foremki do babeczek posmarować
tłuszczem. Z ciasta utoczyć wałeczek, pokroić go na 15 równych części. Z
każdego kawałka uformować kulkę wielkości piłeczki tenisowej i drugą,
wielkości wiśni. Duże kulki wkładać do foremek, na cieście układać małe
kuleczki. Brioszki posmarować roztrzepanym żółtkiem, pozostawić na 10 minut
do wyrośnięcia, następnie piec 15?20 minut w temp. 220°C, wyjąć z foremek i
ostudzić. Podawać z konfiturą i masłem.
-
.
|