« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-28 06:44:44
Temat: Re: Panierowanie filetów rybnych-lekki OTBetty <n...@n...op.pl> napisał(a):
> > koperku, obtaczam w bulce,
>
> nie wiem co wy z ta bulka?? Tarta bulka do ryby?????
A moze w ogole bez panierki? Ostatnio wrzucilam filet do malego garnka,
przykrylam spora iloscia masla, chlapnelam sos sojowy, czosnek i pieprz i sie
toto dusilo. W tzw. miedzyczasie jakies "chinskie" warzywka mialy sie
przesmarzyc i wyladowac na talerzu z rybka, ale rybka byla taka smaczniutka,
ze zjadlam bez ;-)) Przy tym zero przypalania, przewracania, odpadania :))
Zdrowki
Hania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-28 07:02:02
Temat: Re: Panierowanie filetów rybnychIn <4...@b...com> Nessie wrote:
> Jeżeli w dalszym ciągu nie uda Ci się usmażyć tej ryby na chrupiąco,
> to spróbuj kupić świeżą (tzn. niemrożoną). Takie ryby jednak znacznie
> łatwiej się smażą. Ja, jako istota o maślanych łapach, ryby mrożone
> wykorzystuję wyłącznie do sosu "po grecku" albo pieczarkowo-cebulowego,
> czyli nie panieruję i nie przejmuję się, gdy się rozwalą.
Piszesz trochę tak, jakby to ryby świeże były namiastką mrożonych, a nie
odwrotnie i powodem dla których je warto kupować, jest to, że łatwiej je
smażyć. A wydaje się, że jest akurat odwrotnie. Ja natomiast zastanawiam
się, po co ktoś męczy się, żeby panierować mrożony filet, skoro można
kupić gotowe panierowane.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-28 08:12:30
Temat: Re: Panierowanie filetów rybnych
Użytkownik "Betty" <n...@n...op.pl>
>
> Użytkownik "Adiola" <
>
> > koperku, obtaczam w bulce,
>
> nie wiem co wy z ta bulka?? Tarta bulka do ryby????? W zyciu.
a co ???, zabronione ???
Maka jajko
> maka
maka do ryby ????, w zyciu !!!!
i na rozgrzana patelnie, mocno rozgrzana, teflonowa... potem mniejszy
> gaz i nie przywiera. Pozdr.
A tak na powaznie, to dlatego, ze tak wlasnie lubie, ryba z maka mi nie
smakuje, z bulka jest pyszna, a po za tym, to nie jest jedyny sposob w jaki
robie ryby, ale pytanie bylo o CHRUPIACA i z nieodpadnieta skorka , zatem,
nie czepiaj sie ;-PPP
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-28 08:37:58
Temat: Re: Panierowanie filetów rybnych
Wladyslaw Los wrote:
> Piszesz trochę tak, jakby to ryby świeże były namiastką mrożonych, a nie
> odwrotnie i powodem dla których je warto kupować, jest to, że łatwiej je
> smażyć.
Nie - takie ryby są często tańsze. Dlatego dla niektórych ryba świeża to
luksus, a mrożona - siermiężna rzeczywistość ;) Dlatego uważam, że te
tańsze, gorszej jakości ryby można wykorzystać w mniej wytwornych
potrawach, gdzie nie ma znaczenia, czy się rozwalają po usmażeniu.
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 06:36:43
Temat: Re: Panierowanie filetów rybnych
> No tak właśnie. Taki 'gulasz' z pieczarek w dużych kawałkach
> przesmażonych i podduszonych z cebulą. Coś jak farsz do krokietów, tylko
> grubiej krojone. Przyprawione solą, pieprzem i troszkę czosnkiem, i do
> tego ryba usmażona bez panierki, trochę trzeba podusić razem. Ryba ma
> być w postaci małych kawałków, tak jak w "rybie po grecku". Prościutka
> potrawa, ale mnie bardzo smakuje. Jem to z białym pieczywem albo z ryżem.
>
Wielkie dzięki za ten przepis - zrobilam wczoraj to danie z udzialem
mintaja - wyszlo bardzo smaczne.
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 07:17:34
Temat: Re: Panierowanie filetów rybnych>
> A tak na powaznie, to dlatego, ze tak wlasnie lubie, ryba z maka mi nie
> smakuje, z bulka jest pyszna, a po za tym, to nie jest jedyny sposob w jaki
> robie ryby, ale pytanie bylo o CHRUPIACA i z nieodpadnieta skorka , zatem,
> nie czepiaj sie ;-PPP
>
> Adiola
A może panierka z ziarenek?
U prapoczątków tego sposobu jest pomysł Kurta Schellera dla sandacza.
No ale sandacz...
Moze byc i kostka. Lekko odmrożona, osuszona, otoczona w mące ( moze byc
kukurydziana).Potem tę kostkę maczam w białku Z JEDNEJ strony i w mieszaninie
ziaren sezamu, siemienia lnianego i maku. Smażę najpierw po straonie ziaren, a
potem tę "gołą", z mąką tylko, na złoto. I na talerz. Soli każdy indywidualnie,
sok z cytryny też indywidualnie.
I patent przywieziony: mąkę wymieszać ze słodka papryką w proszku, mieszanka ma
być bladorózowa i mało atrakcyjna.W tym obtaczać cokolwiek co obtaczamy w mące
do smażenia. Na patelni robi sie tak wspaniale złociste, jakiego przy samej
mące się nigdy nie osiągnie.
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 17:52:39
Temat: Re: Panierowanie filetów rybnych
Użytkownik "Qd" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5b2d.0000099f.4090ac0e@newsgate.onet.pl...
> >
> > A tak na powaznie, to dlatego, ze tak wlasnie lubie, ryba z maka mi nie
> > smakuje, z bulka jest pyszna, a po za tym, to nie jest jedyny sposob w
jaki
> > robie ryby, ale pytanie bylo o CHRUPIACA i z nieodpadnieta skorka ,
zatem,
> > nie czepiaj sie ;-PPP
> >
> > Adiola
>
> A może panierka z ziarenek?
mniam mniam :-))
> Moze byc i kostka. Lekko odmrożona, osuszona, otoczona w mące ( moze byc
> kukurydziana).Potem tę kostkę maczam w białku Z JEDNEJ strony i w
mieszaninie
> ziaren sezamu, siemienia lnianego i maku. Smażę najpierw po straonie
ziaren, a
> potem tę "gołą", z mąką tylko, na złoto. I na talerz. Soli każdy
indywidualnie,
> sok z cytryny też indywidualnie.
robilam tylko z sezamem, nastepnym razem zrobie z siemieniem i makiem, mniam
:-)))
>
> I patent przywieziony: mąkę wymieszać ze słodka papryką w proszku,
mieszanka ma
> być bladorózowa i mało atrakcyjna.W tym obtaczać cokolwiek co obtaczamy w
mące
> do smażenia. Na patelni robi sie tak wspaniale złociste, jakiego przy
samej
> mące się nigdy nie osiągnie.
czasem tak robilam, ale najlepsiejsza jest jednak z bulka, moja ulubiona.
Mozna jeszcze w papierze ryzowym, tez chrupie i jest bardzo smaczna :-)
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-01 17:12:19
Temat: Re: Panierowanie filetów rybnychWladyslaw Los wrote:
> Ja natomiast zastanawiam się, po co ktoś męczy się, żeby panierować
> mrożony filet, skoro można kupić gotowe panierowane.
===
Gdybyś jadł choć raz gotowe, panierowane to byś przestał się zastanawiać :-D
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-03 19:14:10
Temat: Re: Panierowanie filetów rybnychIn <c70lre$eh2$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
>> Ja natomiast zastanawiam się, po co ktoś męczy się, żeby panierować
>> mrożony filet, skoro można kupić gotowe panierowane.
> ===
> Gdybyś jadł choć raz gotowe, panierowane to byś przestał się
> zastanawiać :-D
Jadłem. I powiem, że wolę świeże panierowane własnoręcznie.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |