« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-26 14:17:25
Temat: Pilaw z bakłażanamiWitam!
Czy komus udalo sie spisac przepis Maklowicza z niedzieli?
--
Pozdrawiam
Przemek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-26 20:41:21
Temat: Re: Pilaw z bakłażanamiIn <c6jrst$da0$1@mamut.aster.pl> dorka wrote:
>
> Użytkownik "PrzemekP." <W...@W...TO.poczta.onet.pl>
> napisał w wiadomości news:c6j5m6$dhe$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam!
>> Czy komus udalo sie spisac przepis Maklowicza z niedzieli?
>
> Dokladnego Ci nie podam, ale w zarysach:
> Ryz, plukany w paru wodach i odsaczony gotujemy w wodzie, ktorej ma
> byc mniej wiecej na palec wiecej niz ryzu. Do niego cumin i
> odpestkowane pomidory. Mieszac na poczatku, potem zostawic w swietym
> spokoju, aby wchlonal wode.
Dziwny to przepis na pilaw. Zawsze mi się wydawało, że podstwą pilawu
jest ryż przesmażony na sucho, a potem gotowany w wywarze mięsnym.
Jesteś pewien, że Makłowicz nazwał to pilawem?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-26 20:44:43
Temat: Re: Pilaw z bakłażanami
Użytkownik "PrzemekP." <W...@W...TO.poczta.onet.pl> napisał
w wiadomości news:c6j5m6$dhe$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
> Czy komus udalo sie spisac przepis Maklowicza z niedzieli?
Dokladnego Ci nie podam, ale w zarysach:
Ryz, plukany w paru wodach i odsaczony gotujemy w wodzie, ktorej ma byc
mniej wiecej na palec wiecej niz ryzu. Do niego cumin i odpestkowane
pomidory. Mieszac na poczatku, potem zostawic w swietym spokoju, aby
wchlonal wode. Po jakims czasie zdjac z ognia, pomieszac i otulic kocem, na
przyklad.
Baklazany obrac ze skory, traktujac, jak zebre, nastepnie pokroic w dosc
gruba kostke, po czym namoczyc w osolonej wodzie na pol godziny, aby gorycz
puscily.
Wyjmowac baklazanowe kostki, wyciskajac, jak gabke, nastepnie obsmazyc.
Wydobyc garnek z koca, pilaw na talerz, baklazany na wierzch i to chyba
tyle( mozliwe, ze mi cos umknelo)
A swoja droga tu znajdziesz sporo wedrowek
http://kuchnia.mckornik.com/index.htm.
Serdecznosci
Dorota
> Pozdrawiam
> Przemek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-26 21:04:53
Temat: Re: Pilaw z bakłażanami
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040426224133159+0200@news.onet.pl...
> Dziwny to przepis na pilaw. Zawsze mi się wydawało, że podstwą pilawu
> jest ryż przesmażony na sucho, a potem gotowany w wywarze mięsnym.
> Jesteś pewien, że Makłowicz nazwał to pilawem?
Pewien nie jestem, ale pewna a i owszem:-)
Jestem wzrokowcem i ryz, odsaczony na sicie zapamietalam. Plukanie
przyczynic sie mialo do pozbycia sie roznych smieci i "kleju". Tez mi sie
wydawalo, ze powinien byc prazony na sucho, ale moze, gdy sie gotuje na
moscie inaczej to wszystko wyglada;-)
W sumie apetyczny widok.
Dorota
> Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-26 21:08:46
Temat: Re: Pilaw z bakłażanamiUżytkownik dorka napisał:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:20040426224133159+0200@news.onet.pl...
>
>
>>Dziwny to przepis na pilaw. Zawsze mi się wydawało, że podstwą pilawu
>>jest ryż przesmażony na sucho, a potem gotowany w wywarze mięsnym.
>>Jesteś pewien, że Makłowicz nazwał to pilawem?
>
>
> Pewien nie jestem, ale pewna a i owszem:-)
> Jestem wzrokowcem i ryz, odsaczony na sicie zapamietalam. Plukanie
> przyczynic sie mialo do pozbycia sie roznych smieci i "kleju". Tez mi sie
> wydawalo, ze powinien byc prazony na sucho, ale moze, gdy sie gotuje na
> moscie inaczej to wszystko wyglada;-)
> W sumie apetyczny widok.
>
Ja potwierdzam, Makłowicz twierdzil ze robil pilaw choc mnie to bardziej
pod paelle podchodzilo, to plukanie i wyspanie ale znowoz paella to nie
byla ze wzgledu na swoja ubogosc a z tego co wiem to w paelli powinno
znalezc sie w zasadzie wszystko czym chata bogata ;)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |