Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pasztet

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pasztet

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-12-12 15:42:19

Temat: Pasztet
Od: "anet1" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Proszę, odpowiedzcie. Czy do pasztetu mięsnego daje się bułkę, czy może być
bez. Kiedy robię kotlety mielone, nigdy nie wiem, ile dać tej bułki, a
jezeli chodzi o pasztet, to w ogóle nie mam pojecia, czy potrzebna.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-12-12 19:59:57

Temat: Re: Pasztet
Od: "Onet" <k...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "anet1" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:elmirc$tt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Proszę, odpowiedzcie. Czy do pasztetu mięsnego daje się bułkę, czy może
> być bez. Kiedy robię kotlety mielone, nigdy nie wiem, ile dać tej bułki,
> a jezeli chodzi o pasztet, to w ogóle nie mam pojecia, czy potrzebna.

Koniecznie trzeba dać bułkę, jedną na 1 kilogram mięsa.
Pozdrawiam. D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-12-12 20:18:08

Temat: Re: Pasztet
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


anet1 napisał(a):
> Proszę, odpowiedzcie. Czy do pasztetu mięsnego daje się bułkę
Oprócz bułki daję też pianę z białek (żółtka oczywiście
też). Pasztet jest wtedy puszysty i lekki, nie gniotowaty :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-12-12 20:24:57

Temat: Re: Pasztet
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

anet1 napisał(a):
> Proszę, odpowiedzcie. Czy do pasztetu mięsnego daje się bułkę, czy może
> być bez. Kiedy robię kotlety mielone, nigdy nie wiem, ile dać tej
> bułki, a jezeli chodzi o pasztet, to w ogóle nie mam pojecia, czy
> potrzebna.

A dasz przepis na pasztet?

E.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-12-12 20:34:50

Temat: Re: Pasztet
Od: "anet1" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "anet1" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:elmirc$tt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Proszę, odpowiedzcie. Czy do pasztetu mięsnego daje się bułkę,

Bardzo Wam dziękuję. Jeśli chodzi o przepis na pasztet, to ja chętnie
bym dała, ale jestem marną gospodynią i klecę w kuchni tak trochę na
wyczucie. Sama bym chętnie przeczytała jakis dobry przepis na pasztet z
udziałem kury lub kurczaka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-12-12 20:46:02

Temat: Re: Pasztet
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


E. napisał(a):
> A dasz przepis na pasztet?
Każdy będzie dobry, jeśli tylko dasz wątróbkę (ja daję
drobiową) w ilości 1/6 wagi mięsa (proporcje dotyczą wagi
produktów po obróbce cieplnej), jaja - 1-2 szt na 1 kg masy
pasztetowej (białka ubite), bułkę namoczoną w sosie z
pieczenia/duszenia mięs oraz sól, pieprz, cebulę (uduszoną razem z
mięsem), mieloną gałkę muszkatołową (ona daje pasztetowy smak) i
szczyptę imbiru (niekoniecznie). Oprócz mięsa musi być też coś
tłustego - boczek, podgardle wieprzowe - też upieczone/uduszone.
Wszystko zemleć w malakserze lub 2-3 razy w maszynce. Wymieszać,
nałozyć do foremek natłuszczonyh i wysypanych bułką tartą, a
jesli chcesz - zamiast bułki tartej wyłóż dno i boki form
plasterkami słoniny. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st.C.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-12-12 21:10:47

Temat: Re: Pasztet
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):

> Każdy będzie dobry, jeśli tylko dasz wątróbkę (ja daję
> drobiową) w ilości 1/6 wagi mięsa

To mięso to wołowina, wieprzowina ma być?

> (proporcje dotyczą wagi
> produktów po obróbce cieplnej), jaja - 1-2 szt na 1 kg masy
> pasztetowej (białka ubite), bułkę namoczoną w sosie z
> pieczenia/duszenia mięs oraz sól, pieprz, cebulę (uduszoną razem z
> mięsem)

Mięso najpierw dusić? Ikselka - Ty juz wiesz przeca, że ja marny kucharz
jestem :( Uwielbiam pieczony pasztet ze śliwkami. Nie znosze piec ciast
ale dania mięsne zwykle mi wychodzą. Jest jakaś 70% szansa, że się uda.
Jak będzie smaczny, to dostanie nazwę na Twoją cześć i jeszcze
publicznie to ogłoszę. Tylko plizzz... szczegóły podaj - jakie mięcho,
dusić je czy gotować?

> mieloną gałkę muszkatołową (ona daje pasztetowy smak) i
> szczyptę imbiru (niekoniecznie). Oprócz mięsa musi być też coś
> tłustego - boczek, podgardle wieprzowe - też upieczone/uduszone.

A tego mniej więcej ile?

> Wszystko zemleć w malakserze lub 2-3 razy w maszynce. Wymieszać,
> nałozyć do foremek natłuszczonyh i wysypanych bułką tartą, a
> jesli chcesz - zamiast bułki tartej wyłóż dno i boki form
> plasterkami słoniny. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st.C.

Śliwiki do tego mozna ze spokojem powrzucać?

E.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-12-12 21:44:38

Temat: Re: Pasztet
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


E. napisał(a):
> To mięso to wołowina, wieprzowina ma być?
Łopatka wieprzowa, boczek wieprzowy, karczek cielęcy lub/oraz mięso
z drobiu (nie pierś), można dodać inne mięsa - wszystko w równych
ilościach. Udusić na tłuszczu z dużą ilością cebuli, liściem
laurowym, pieprzem i solą, aż będzie bardzo miękkie - w miarę
odparowywania podlewać wodą, lub lepiej rosołem (może być z kostki
- wtedy nie solić).
Wątróbkę (1/6 wagi mięsa) udusić osobno.
Mięsa odcedzić, wystudzić.
Sosy połączyć, w letnim sosie namoczyć bułki ( 1 szt na 1 kg
mięsa).
Wszystko zemleć w malakserze lub 2-3 razy w maszynce.
Dodać żółtka ( 1-2 jaja na 1 kg mięsnej masy), wymieszać,
doprawić ( pieprz wg smaku - sporo, soli do smaku, ale mało, bo
mięso jest już słone, gałka muszkatołowa mielona - na 1 kg masy
1/3 łyżeczki, imbir - na 1 kg masy mała szczypta w dwa palce).
Wymieszać dokładnie. Dopiero teraz dodać ubitą pianę i delikatnie
wymieszać.
Nałozyć do foremek natłuszczonyh i wysypanych bułką tartą, a
jesli chcesz - zamiast bułki tartej wyłóż dno i boki form
plasterkami słoniny. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st.C.
> Śliwiki do tego mozna ze spokojem powrzucać?
Oczywiście, ale nie piekłam ze śliwkami, więc nie wiem, czy
uprzednio moczone. Kalifornijskich chyba moczyć nie trzeba.
Ja wrzucam czasem uduszone małe pieczarki w całości, można dodać
kapary itp., wtedy robi się wykwintnie. Zasada jest taka, że jeśli
dodajesz coś niezmielonego dla uatrakcyjnienia, musi to być osuszone
z płynu i umaczane w białku jaja, wtedy lepiej się trzyma pasztetu
:-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-12-13 07:04:41

Temat: Re: Pasztet
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):

>> Śliwiki do tego mozna ze spokojem powrzucać?
> Oczywiście, ale nie piekłam ze śliwkami, więc nie wiem, czy
> uprzednio moczone. Kalifornijskich chyba moczyć nie trzeba.
> Ja wrzucam czasem uduszone małe pieczarki w całości, można dodać
> kapary itp., wtedy robi się wykwintnie.

Nie lubię kaparów, ale śliwek nawrzucam. Dam znac jak mi poszło.
Wielkie dzięki za przepis.

Eulalka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-12-13 07:34:51

Temat: Re: Pasztet
Od: "michalek" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

A ja do przepisu Ikselki dorzuciłbym swoje "3 grosze"

Na etapie podduszania mięsa dorzucam kilka 3-5-7 (w zależności
od nastroju) marchewek 2-3 pietruszki lub duży kawałek selera
no i kilka zabków czosnku
W/w warzywa razem z mięsem - przemielić. Dodaje nieco warzywnego
posmaku ale również powoduje że jest nieco "lżejszy".

A przyprawy na etapie dodawania przed pieczeniem to już pole
do popisu. Za każdym razem nieco zmieniam zestaw.
Ale ... ale polecam zioła (chocby suszone) w dużych ilościach
albo coś na "korzenną nutę", ziele angielskie itp

M

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy
De Dietrich
Bigos - przechowanie
Apfelpunsch
proszę o uzupełnienie przepisu na pierniczki Anki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »