Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!not
-for-mail
From: "E." <e...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pasztet
Date: Tue, 12 Dec 2006 22:10:47 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 34
Message-ID: <eln5n1$s7o$1@achot.icm.edu.pl>
References: <elmirc$tt$1@nemesis.news.tpi.pl><eln312$nc8$2@achot.icm.edu.pl>
<1...@n...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: chello087207078134.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1165957666 28920 87.207.78.134 (12 Dec 2006 21:07:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Dec 2006 21:07:46 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <1...@n...googlegroups.com>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.8 (Windows/20061025)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285616
Ukryj nagłówki
ikselka napisał(a):
> Każdy będzie dobry, jeśli tylko dasz wątróbkę (ja daję
> drobiową) w ilości 1/6 wagi mięsa
To mięso to wołowina, wieprzowina ma być?
> (proporcje dotyczą wagi
> produktów po obróbce cieplnej), jaja - 1-2 szt na 1 kg masy
> pasztetowej (białka ubite), bułkę namoczoną w sosie z
> pieczenia/duszenia mięs oraz sól, pieprz, cebulę (uduszoną razem z
> mięsem)
Mięso najpierw dusić? Ikselka - Ty juz wiesz przeca, że ja marny kucharz
jestem :( Uwielbiam pieczony pasztet ze śliwkami. Nie znosze piec ciast
ale dania mięsne zwykle mi wychodzą. Jest jakaś 70% szansa, że się uda.
Jak będzie smaczny, to dostanie nazwę na Twoją cześć i jeszcze
publicznie to ogłoszę. Tylko plizzz... szczegóły podaj - jakie mięcho,
dusić je czy gotować?
> mieloną gałkę muszkatołową (ona daje pasztetowy smak) i
> szczyptę imbiru (niekoniecznie). Oprócz mięsa musi być też coś
> tłustego - boczek, podgardle wieprzowe - też upieczone/uduszone.
A tego mniej więcej ile?
> Wszystko zemleć w malakserze lub 2-3 razy w maszynce. Wymieszać,
> nałozyć do foremek natłuszczonyh i wysypanych bułką tartą, a
> jesli chcesz - zamiast bułki tartej wyłóż dno i boki form
> plasterkami słoniny. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st.C.
Śliwiki do tego mozna ze spokojem powrzucać?
E.
|