Data: 2006-12-12 20:46:02
Temat: Re: Pasztet
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
E. napisał(a):
> A dasz przepis na pasztet?
Każdy będzie dobry, jeśli tylko dasz wątróbkę (ja daję
drobiową) w ilości 1/6 wagi mięsa (proporcje dotyczą wagi
produktów po obróbce cieplnej), jaja - 1-2 szt na 1 kg masy
pasztetowej (białka ubite), bułkę namoczoną w sosie z
pieczenia/duszenia mięs oraz sól, pieprz, cebulę (uduszoną razem z
mięsem), mieloną gałkę muszkatołową (ona daje pasztetowy smak) i
szczyptę imbiru (niekoniecznie). Oprócz mięsa musi być też coś
tłustego - boczek, podgardle wieprzowe - też upieczone/uduszone.
Wszystko zemleć w malakserze lub 2-3 razy w maszynce. Wymieszać,
nałozyć do foremek natłuszczonyh i wysypanych bułką tartą, a
jesli chcesz - zamiast bułki tartej wyłóż dno i boki form
plasterkami słoniny. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st.C.
|