Data: 2006-12-12 21:10:47
Temat: Re: Pasztet
Od: "E." <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ikselka napisał(a):
> Każdy będzie dobry, jeśli tylko dasz wątróbkę (ja daję
> drobiową) w ilości 1/6 wagi mięsa
To mięso to wołowina, wieprzowina ma być?
> (proporcje dotyczą wagi
> produktów po obróbce cieplnej), jaja - 1-2 szt na 1 kg masy
> pasztetowej (białka ubite), bułkę namoczoną w sosie z
> pieczenia/duszenia mięs oraz sól, pieprz, cebulę (uduszoną razem z
> mięsem)
Mięso najpierw dusić? Ikselka - Ty juz wiesz przeca, że ja marny kucharz
jestem :( Uwielbiam pieczony pasztet ze śliwkami. Nie znosze piec ciast
ale dania mięsne zwykle mi wychodzą. Jest jakaś 70% szansa, że się uda.
Jak będzie smaczny, to dostanie nazwę na Twoją cześć i jeszcze
publicznie to ogłoszę. Tylko plizzz... szczegóły podaj - jakie mięcho,
dusić je czy gotować?
> mieloną gałkę muszkatołową (ona daje pasztetowy smak) i
> szczyptę imbiru (niekoniecznie). Oprócz mięsa musi być też coś
> tłustego - boczek, podgardle wieprzowe - też upieczone/uduszone.
A tego mniej więcej ile?
> Wszystko zemleć w malakserze lub 2-3 razy w maszynce. Wymieszać,
> nałozyć do foremek natłuszczonyh i wysypanych bułką tartą, a
> jesli chcesz - zamiast bułki tartej wyłóż dno i boki form
> plasterkami słoniny. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st.C.
Śliwiki do tego mozna ze spokojem powrzucać?
E.
|