Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!newsfeed2.easynews.net!ision!newsfeed.f
reenet.de!news.tiscali.de!tiscali!newsfeed1.ip.tiscali.net!proxad.net!64.233.16
0.134.MISMATCH!postnews.google.com!n67g2000cwd.googlegroups.com!not-for-mail
From: "ikselka" <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pasztet
Date: 12 Dec 2006 13:44:38 -0800
Organization: http://groups.google.com
Lines: 32
Message-ID: <1...@n...googlegroups.com>
References: <elmirc$tt$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@n...googlegroups.com>
<eln5n1$s7o$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.28.221.133
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1165959888 17079 127.0.0.1 (12 Dec 2006 21:44:48 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Dec 2006 21:44:48 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <eln5n1$s7o$1@achot.icm.edu.pl>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;
SV1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: n67g2000cwd.googlegroups.com; posting-host=83.28.221.133;
posting-account=IAthnwwAAACAxZdSAVcq9VpTtMLdxd0K
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285617
Ukryj nagłówki
E. napisał(a):
> To mięso to wołowina, wieprzowina ma być?
Łopatka wieprzowa, boczek wieprzowy, karczek cielęcy lub/oraz mięso
z drobiu (nie pierś), można dodać inne mięsa - wszystko w równych
ilościach. Udusić na tłuszczu z dużą ilością cebuli, liściem
laurowym, pieprzem i solą, aż będzie bardzo miękkie - w miarę
odparowywania podlewać wodą, lub lepiej rosołem (może być z kostki
- wtedy nie solić).
Wątróbkę (1/6 wagi mięsa) udusić osobno.
Mięsa odcedzić, wystudzić.
Sosy połączyć, w letnim sosie namoczyć bułki ( 1 szt na 1 kg
mięsa).
Wszystko zemleć w malakserze lub 2-3 razy w maszynce.
Dodać żółtka ( 1-2 jaja na 1 kg mięsnej masy), wymieszać,
doprawić ( pieprz wg smaku - sporo, soli do smaku, ale mało, bo
mięso jest już słone, gałka muszkatołowa mielona - na 1 kg masy
1/3 łyżeczki, imbir - na 1 kg masy mała szczypta w dwa palce).
Wymieszać dokładnie. Dopiero teraz dodać ubitą pianę i delikatnie
wymieszać.
Nałozyć do foremek natłuszczonyh i wysypanych bułką tartą, a
jesli chcesz - zamiast bułki tartej wyłóż dno i boki form
plasterkami słoniny. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st.C.
> Śliwiki do tego mozna ze spokojem powrzucać?
Oczywiście, ale nie piekłam ze śliwkami, więc nie wiem, czy
uprzednio moczone. Kalifornijskich chyba moczyć nie trzeba.
Ja wrzucam czasem uduszone małe pieczarki w całości, można dodać
kapary itp., wtedy robi się wykwintnie. Zasada jest taka, że jeśli
dodajesz coś niezmielonego dla uatrakcyjnienia, musi to być osuszone
z płynu i umaczane w białku jaja, wtedy lepiej się trzyma pasztetu
:-)
|