| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-09 09:54:18
Temat: Patelnia cyganskaCZesc
Czy ktos wie moze jak takie cudo sie przygotowuje do uzytku? Podobno nowa
patelnie trzeba jakos wypalic, posmarowac smalcem i grzac na wolnym ogniu
dlugo, czy jak???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-09 10:11:51
Temat: Re: Patelnia cyganska
Użytkownik "news.tpi.pl" <z...@s...pl> napisał w wiadomości
news:a8udnk$kf0$1@news.tpi.pl...
> CZesc
> Czy ktos wie moze jak takie cudo sie przygotowuje do uzytku? Podobno nowa
> patelnie trzeba jakos wypalic, posmarowac smalcem i grzac na wolnym ogniu
> dlugo, czy jak???
Kiedys tu o patelniach było dużo gadania, ja też się w nim udzielałam. Póki
co nadal patelni na całe zycie nie zdobyłam, więc jestem zainteresowana -
gdzie kupiłeś taką patelnie i jesli mozna - za ile?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 16:46:17
Temat: Re: Patelnia cyganska...kupilem na stadionie w stolicy, ale facet byl z Bielska-Bialej, tam ponoc
jakas firma jast cyganska co te patelnie robi (mam nadzieje ze to to,
wyglada solidnie, dosc ciezkie i dzwoni, ale glowy nie dam czy to zeliwo,
oby) kupilem wlasciwie dwie, wieksza i mniejsza, kosztowaly razem 70 PLN
probowalem jedna wypalac, posmarowalem smalcem i grzalem ok godzine na malym
ogniu, tylko ze chyba za duzo smalcu dalem, ktos mi poradzil zeby 3/4
patelni pokrylo... co prawda nie tyle no ale dwie kostki poszly. Potem
wyjalem to i dalem cienka warstewke i juz zaczynalo wychodzic, ale tak jakos
nierowno, podkrecilem w dodatku ogien do konca i to sie wszystko spalilo
(ten tluszcz) teraz jest prawie taka jak na poczatku, bez zadnej warstewki
(cos takiego ma ponoc powstac) no i jest taka osmolona......
teraz chyba po prostu zaczne jej uzywac, a z czasem odpowiednia warstewka
moze powstanie???
pozdrawiam :) Sylwester
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a8ue6h$p9v$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "news.tpi.pl" <z...@s...pl> napisał w
wiadomości
> news:a8udnk$kf0$1@news.tpi.pl...
> > CZesc
> > Czy ktos wie moze jak takie cudo sie przygotowuje do uzytku? Podobno
nowa
> > patelnie trzeba jakos wypalic, posmarowac smalcem i grzac na wolnym
ogniu
> > dlugo, czy jak???
>
> Kiedys tu o patelniach było dużo gadania, ja też się w nim udzielałam.
Póki
> co nadal patelni na całe zycie nie zdobyłam, więc jestem zainteresowana -
> gdzie kupiłeś taką patelnie i jesli mozna - za ile?
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 17:16:25
Temat: Re: Patelnia cyganska
"news.tpi.pl" wrote:
>
> CZesc
> Czy ktos wie moze jak takie cudo sie przygotowuje do uzytku? Podobno nowa
> patelnie trzeba jakos wypalic, posmarowac smalcem i grzac na wolnym ogniu
> dlugo, czy jak???
Jesli to zeliwna patelnia, to nalezy wysmarowac cala oliwa i wsadzic do
bardzo goracego piekarnika na pol godziny. Bedzie dymilo w mieszkaniu.
Gdy wystygnie, znow natrzec oliwa i doprowadzic do dymienia juz na
kuchence, odstawic. Po kilku razach stworzy sie nagar, ktory powoduje,
ze nalesniki sie nie przypala.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-10 01:12:48
Temat: Re: Patelnia cyganska
"news.tpi.pl" <z...@s...pl> wrote in message
news:a8udnk$kf0$1@news.tpi.pl...
> CZesc
> Czy ktos wie moze jak takie cudo sie przygotowuje do uzytku? Podobno nowa
> patelnie trzeba jakos wypalic, posmarowac smalcem i grzac na wolnym ogniu
> dlugo, czy jak???
>
>
Mialem prawdziwa kuta zelazna patelnie cyganska ktora zostala mi po babci,
ale zostala w ojczyznie, to byla patelnia ahh!! lza sie w oku kreci. Jak sie
wypala ???
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-10 12:42:21
Temat: Re: Patelnia cyganskazawiera10witamin napisal:
> ...kupilem na stadionie w stolicy, ale facet byl z Bielska-Bialej, tam ponoc
> jakas firma jast cyganska co te patelnie robi (mam nadzieje ze to to,
> wyglada solidnie, dosc ciezkie i dzwoni, ale glowy nie dam czy to zeliwo,
> oby) kupilem wlasciwie dwie, wieksza i mniejsza, kosztowaly razem 70 PLN
Jeżeli to po prostu patelnia starego typu, to najlepiej wyprażyć ją z solą,
bez żadnego tłuszczu.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |