« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-06-14 19:46:22
Temat: Pektyna.http://www.skarbywsloikach.pl/index.php/2011/07/05/p
ektyna-zrobiona-w-domu/
Uwaga1: nie warto miksować jabłek, bo cedzenie będzie potem trwało wieki.
Wystarczy jabłka dobrze rozdrobnić.
Uwaga2: jabłka muszą być niezbyt dojrzałe. Zapamiętałam to z jakiejś starej
ksiażki kucharskiej.
Uwaga3: tam zaraz jabłka - wystarczą skórki! byle dużo.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-06-14 22:12:47
Temat: Re: Pektyna.Dnia Thu, 14 Jun 2012 21:46:22 +0200, Ikselka napisał(a):
> http://www.skarbywsloikach.pl/index.php/2011/07/05/p
ektyna-zrobiona-w-domu/
>
> Uwaga1: nie warto miksować jabłek, bo cedzenie będzie potem trwało wieki.
> Wystarczy jabłka dobrze rozdrobnić.
> Uwaga2: jabłka muszą być niezbyt dojrzałe. Zapamiętałam to z jakiejś starej
> ksiażki kucharskiej.
> Uwaga3: tam zaraz jabłka - wystarczą skórki! byle dużo.
Uwaga4: nie powinno się długo gotować tych skórek, ponieważ długie
gotowanie niszczy pektyny.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-06-14 22:40:55
Temat: Re: Pektyna.W dniu 2012-06-14 21:46, Ikselka pisze:
> http://www.skarbywsloikach.pl/index.php/2011/07/05/p
ektyna-zrobiona-w-domu/
>
> Uwaga1: nie warto miksować jabłek, bo cedzenie będzie potem trwało wieki.
> Wystarczy jabłka dobrze rozdrobnić.
> Uwaga2: jabłka muszą być niezbyt dojrzałe. Zapamiętałam to z jakiejś starej
> ksiażki kucharskiej.
> Uwaga3: tam zaraz jabłka - wystarczą skórki! byle dużo.
Pektynę kupowałam kiedyś w sklepie bezglutenowym.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-06-15 09:12:45
Temat: Re: Pektyna.Dnia Fri, 15 Jun 2012 00:40:55 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2012-06-14 21:46, Ikselka pisze:
>> http://www.skarbywsloikach.pl/index.php/2011/07/05/p
ektyna-zrobiona-w-domu/
>>
>> Uwaga1: nie warto miksować jabłek, bo cedzenie będzie potem trwało wieki.
>> Wystarczy jabłka dobrze rozdrobnić.
>> Uwaga2: jabłka muszą być niezbyt dojrzałe. Zapamiętałam to z jakiejś starej
>> ksiażki kucharskiej.
>> Uwaga3: tam zaraz jabłka - wystarczą skórki! byle dużo.
>
> Pektynę kupowałam kiedyś w sklepie bezglutenowym.
Tak, jest w sprzedaży taka w proszku, nawet w Allegro. Tyle że kiedy robię
jabłka w słoikach, takie do szarlotki, to robię ich mnóstwo, a obierek z
nich jest też mnóstwo - więc sobie pektynę zrobię. raz nawet już zrobiłam,
ale mi się zepsuła, bo nagle musiałam wyjechać, pektyna została w garnku i
- ocet się zrobił.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-06-19 19:32:31
Temat: Re: Pektyna.
> Pektynę kupowałam kiedyś w sklepie bezglutenowym.
Pektyny wcale nie sa zdrowe dla bezglutenowca.
Wogóle te wszystkie wielocukry,
często będące odpadami z jakiegoś przetwórstwa,
a dodawane do żywności przetważanej na słodki smak i masę,
często są cięzkostrawne - niezdrowe.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
Na stronie http://ortografia.3-2-1.pl , w zakładce "inne"
nowa wersja 1.05 programu GdakMini (syntezator mowy).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-06-20 08:39:44
Temat: Re: Pektyna.W dniu 2012-06-19 21:32, Stokrotka pisze:
>
>
>> Pektynę kupowałam kiedyś w sklepie bezglutenowym.
>
> Pektyny wcale nie sa zdrowe dla bezglutenowca.
Przepraszam, ale nie widzę sensu.
Dieta bezglutenowa związana jest z problemami "przetwarzania" w
organizmie aminokwasów aromatycznych i gromadzeniem się nieprzetworzonej
tyrozyny. Gdzie tu jakiekolwiek nawiązanie do wielocukrów???
> Wogóle te wszystkie wielocukry,
> często będące odpadami z jakiegoś przetwórstwa,
> a dodawane do żywności przetważanej na słodki smak i masę,
Wielocukry mają słodki smak??? Jedyna możliwość to trzymanie takowych w
jamie gębowej tak długo, aż amylaza ślinowa nieco nadtrawi łańcuchu i
receptory smakowe będą mogły "wyczuć" di- i mono- cukry.
Chyba, że jest inaczej - liczę na odpowiedź.
> często są cięzkostrawne - niezdrowe.
>
To chyba też jakaś nieścisłość - mogą być niestrawne dla ludzi, jak w
przypadku celulozy, ale to raczej nie problem raczej
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-06-20 18:33:30
Temat: Re: Pektyna.
> Przepraszam, ale nie widzę sensu.
> Dieta bezglutenowa związana jest z problemami "przetwarzania" w organizmie
> aminokwasów aromatycznych i gromadzeniem się nieprzetworzonej tyrozyny.
> Gdzie tu jakiekolwiek nawiązanie do wielocukrów???
Pektyna jest jak mi się zdaje wielocukrem, a to podstawowy temat wątku.
>
>> Wogóle te wszystkie wielocukry,
>> często będące odpadami z jakiegoś przetwórstwa,
>> a dodawane do żywności przetważanej na słodki smak i masę,
>
> Wielocukry mają słodki smak???
Często mają słodkawy smak.
Człowiek głodny wyczuwa cukier np. w skrobi.
_________
>> często są cięzkostrawne - niezdrowe.
>...mogą być niestrawne dla ludzi, jak w przypadku celulozy....
Świat nie składa się tylko na część strawną i niestrawną.
Tak świat postszegają tylko głupie, młode szczeniaki.
Coś co jest niestrawne, nie jest żywnością. :)
A żywność: są i inne możliwości:
może być tłusta =/= ciężkostrawna, tucząca =/= tłusta,
pszetwożona =/= pakowana itp.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
Na stronie http://ortografia.3-2-1.pl , w zakładce "inne"
nowa wersja 1.05 programu GdakMini (syntezator mowy).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-06-21 07:32:29
Temat: Re: Pektyna.On 20 Cze, 20:33, "Stokrotka" <o...@g...pl> wrote:
> Często mają słodkawy smak.
> Człowiek głodny wyczuwa cukier np. w skrobi.
Skrobia jest trawiona /rozkładana/ już w ustach. Nie tylko głodnych
ustach. Stąd jej słodki smak.
Na biologię i chemię też do szkoły nie chodziłaś?
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-06-21 17:52:49
Temat: Re: Pektyna.
>> Często mają słodkawy smak.
>> Człowiek głodny wyczuwa cukier np. w skrobi.
>Skrobia jest trawiona /rozkładana/ już w ustach. Nie tylko głodnych
>ustach. Stąd jej słodki smak.
NIe ważne dlaczego jest sładka, ważne , że __jest__ słodka.
>Na biologię i chemię też do szkoły nie chodziłaś?
Uczęszczałam, ale biolog nie umiał obsługiwać mikroskopu, i jak zadałam w
związku z tym pytanie, w zemście wywalił mnie z klasy.
A hemik zatruł mnie dwutlenkiem siarki lub trujtlenkiem siarki (nie
pamiętam), siedziałam na pierwszej ławce i celowo rurkę z powstającym w
doświadczeniu gazem kierował w moją stronę.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
Na stronie http://ortografia.3-2-1.pl , w zakładce "inne"
nowa wersja 1.05 programu GdakMini (syntezator mowy).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-06-21 18:29:17
Temat: Re: Pektyna.
Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:jrvn2h$5d4$2@inews.gazeta.pl...
> A hemik zatruł mnie dwutlenkiem siarki lub trujtlenkiem siarki (nie
> pamiętam), siedziałam na pierwszej ławce i celowo rurkę z powstającym w
> doświadczeniu gazem kierował w moją stronę.
Bo zwykle nauczyciel nie lubi kiedy uczeń/uczennica siedzi NA ławce.
Chyba, że dziewczyna ma bardzo zgrabne nogi ;)
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |