« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-23 09:32:53
Temat: Piasek?Witam, od dawna juz poczytuje sobie grupe i wiele przepisow juz wpisalam na
stale do mojej kuchni ale jakos nigdy nie mialal okazji sie ujawnic. Tym
razem jednak mam pytanko. W piatek zamierzam zrobic torta imieninowego w
postaci piaskownicy. Problem polego na tym ze nie bardzo mam pomysl z czego
zrobic piasek :(. Czy ktos ma moze jakies pomysly. Myslalam o mielonych
orzechach ale nie jestem do konca przekonana. Bede wdzieczna za wszelkie
podpowiedzi.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-23 10:01:48
Temat: Re: Piasek?
>
> Mi wizualnie najbardziej pasowalby zolty/brazowy cukier. No ale nie
> wiem, czy sie nada.
a jest cos takiego w sprzedazy? czy moze zwykly czyms barwic?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-23 10:03:00
Temat: Re: Piasek?Ewa K. wrote:
W piatek zamierzam zrobic torta imieninowego w
> postaci piaskownicy. Problem polego na tym ze nie bardzo mam pomysl z czego
> zrobic piasek :(. Czy ktos ma moze jakies pomysly. Myslalam o mielonych
> orzechach ale nie jestem do konca przekonana. Bede wdzieczna za wszelkie
> podpowiedzi.
> Ewa
Mi wizualnie najbardziej pasowalby zolty/brazowy cukier. No ale nie
wiem, czy sie nada.
Pozdrawiam, Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-23 10:35:05
Temat: Re: Piasek?Ewa K. wrote:
> a jest cos takiego w sprzedazy? czy moze zwykly czyms barwic?
Tak, jest w sprzedazy, np firmy Diamont, czy jakos tak, w tekturowych
pudelkach. Jest drozszy od zwyklego cukru (ale zdrowszy chyba i
fajniejszy w smaku)
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-23 12:06:16
Temat: Re: Piasek?Czy ktos ma moze jakies pomysly. Myslalam o mielonych
> orzechach ale nie jestem do konca przekonana. Bede wdzieczna za wszelkie
> podpowiedzi.
> Ewa
Moze je przygotuj, jak to bylo sugerowane w poscie nizej:
http://www2.gazeta.pl/usenet/704534,27014.html?group
=pl.rec.kuchnia&tid=91798
i uzyj tegoz karmelu do przyklejenia "piasku"?
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-23 13:09:12
Temat: Re: Piasek?A ja bym wzięła sezam - zdrowszy i fajny smaczek
koneserka
Użytkownik "Ewa K." <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bflkvh$6tp$1@news.onet.pl...
> Witam, od dawna juz poczytuje sobie grupe i wiele przepisow juz wpisalam
na
> stale do mojej kuchni ale jakos nigdy nie mialal okazji sie ujawnic. Tym
> razem jednak mam pytanko. W piatek zamierzam zrobic torta imieninowego w
> postaci piaskownicy. Problem polego na tym ze nie bardzo mam pomysl z
czego
> zrobic piasek :(. Czy ktos ma moze jakies pomysly. Myslalam o mielonych
> orzechach ale nie jestem do konca przekonana. Bede wdzieczna za wszelkie
> podpowiedzi.
> Ewa
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-23 13:48:38
Temat: Re: Piasek?On Wed, 23 Jul 2003 12:35:05 +0200, Maria wrote:
>> a jest cos takiego w sprzedazy? czy moze zwykly czyms barwic?
>
> Tak, jest w sprzedazy, np firmy Diamont, czy jakos tak, w tekturowych
> pudelkach. Jest drozszy od zwyklego cukru (ale zdrowszy chyba i
> fajniejszy w smaku)
O ile pamiętam, to cukier Diamanta to cukier karmelizowany, więc bez
żadnych dodatkowych wartości odżywczych czy smakowych. Wygląda
rzeczywiście podobnie do cukru trzcinowego nierafinowanego - który
bardziej bym polecał:)
Ale mogę się mylić:)
BTW - jeszcze raz się przywitam: Cześć.
Czy muszę podać jakiś przepis?
:)
m.
--
Pozdrawiam,
Marek Bieniek (mbieniek (at) poczta onet pl)
*Life is too complex for oral communication*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-23 16:24:28
Temat: Re: Piasek?Dnia Wed, 23 Jul 2003 15:48:38 +0200, Waćpanna lub Waćpan Marek Bieniek, w
wiadomości <1...@a...coca.cola> zawarł, co następuje:
> BTW - jeszcze raz się przywitam: Cześć.
<przecieranie oczek>
O :) Cześć
</przecieranie oczek>
> Czy muszę podać jakiś przepis?
Najlepiej na kawę po irlandzku :>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Zdjęcie z wyjątkowo głupim wyrazem twarzy, ale z firmową kartką:
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
*urocza czarodziejka i naprawdę przemiła dziewczyna* [Proteus]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-23 17:22:32
Temat: Re: Piasek?On Wed, 23 Jul 2003 18:24:28 +0200, Ti`Ana wrote:
>> Czy muszę podać jakiś przepis?
>
> Najlepiej na kawę po irlandzku :>
Potrzebne są:
- Irlandzka Whiskey. Koniecznie irlandzka. Inna będzie pachnieć torfem,
a przecież nie o to chodzi. Ja do tej pory robiłem tylko z Jamesonem.
- Tzw. prawdziwa kawa (znaczy mielona, nie instant)
- Smietanka 30%
- Opcjonalnie cukier puder
- Ekspres do kawy (ciśnieniowy tylko wchodzi w grę) lub takie aluminiowe
ustrojstwo do robienia kawy po włosku;)
- Mikser elektryczny lub inne cóś w tym rodzaju
- Brązowy cukier trzcinowy (nierafinowany) - koniecznie taki, nie jakieś
karmelizowane cóś. Chodzi o smak i aromat.
Do pękatego kieliszka o pojemności ok. 200 - 250 ml wlewam około 40-50
ml whiskey. Skrajni ortodoksi wleją 50 ml;) Do tego wsypuję 2 łyżeczki
brązowego cukru i mieszam, żeby sie troszkę chociaż rozpuściło.
W ekspresie robię najlepszą kawę jaka jest dostępna w okolicy:) Jeśli
nie ma nic lepszego - zielony Jacobs will do. Jeśli mam bardzo dobry
ekspres ciśnieniowy do dyspozycji - robię klasyczne espresso - sprawdza
się.
W międzyczasie ubijam śmietankę. Jeśli serwuję kawę kobiecie - z reguły
dodaję nieco cukru - pudru pod koniec ubijania. Wstawiam do lodówki, co
by się schłodziła.
Kiedy mam gotową kawę - dopełniam kieliszek do ok. 3/4. Jeśli używam
espresso - dopełniam wrzątkiem. Mieszam, żeby cukier całkiem się
rozpuścił.
Na kawę ostrożnie nakładam ubitą śmietanę, tak, aby jej poziom sięgał
krawędzi kieliszka. Podaję. Kawę należy pić przez zimną śmietankę, nie
mieszać:) Wrażenia gwarantowane:) Doc pił kawę niestety ze śmietaną z
aerozolu - inna klasa doznań:)
Z Jamesonem wychodzi z tego eliksir o smaku waniliowo - kakaowo -
czekoladowo - toffi - kawowym. Może troche przesadzam... ;) Ci, co lubią
Bailey's - na pewno docenią.
Może nie jest to w pełni klasyczny przepis, ale mnie tak najlepiej
wychodzi:)
m.
--
Pozdrawiam,
Marek Bieniek (mbieniek (at) poczta onet pl)
*Life is too complex for oral communication*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-23 21:05:58
Temat: Re: Piasek?
[...]
> Na kawę ostrożnie nakładam ubitą śmietanę, tak, aby jej poziom sięgał
> krawędzi kieliszka. Podaję. Kawę należy pić przez zimną śmietankę, nie
> mieszać:) Wrażenia gwarantowane:) Doc pił kawę niestety ze śmietaną z
> aerozolu - inna klasa doznań:)
>
> Z Jamesonem wychodzi z tego eliksir o smaku waniliowo - kakaowo -
> czekoladowo - toffi - kawowym. Może troche przesadzam... ;) Ci, co lubią
> Bailey's - na pewno docenią.
>
> Może nie jest to w pełni klasyczny przepis, ale mnie tak najlepiej
> wychodzi:)
Jeny.. od samego czytania slinka mi pociekla:)))))
Ta widze na chlodniejsze wieczory... a na upaly?
Czy wersja z kawa schodzona(kawa mrozona) wyszlaby rownie smacznie?
I jakie to sa te najlepsze kawy? Jak bede robic chcialabym coby bylo to
najlepsiejsze jakie moze byc:)
Marta - znowu z granatowym od jagodzianek jezykiem :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |