Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pilne!!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pilne!!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-26 11:22:36

Temat: Pilne!!!!
Od: "Joanna" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Grupowiczow!
Sprawa pilna!
Potrzebuje przepis na pyszna, nieskomplikowana salatke lub danie (na
kolacje), ale nie w stylu bylka z parowka np.:)
Bede wdzieczna za wszelkie propozycje.
Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-05-26 11:47:52

Temat: Re: Pilne!!!!
Od: "Iwona Rybiec" <i...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Joanna <j...@p...com.pl> wrote in message news:392e5e24@security.net.pl...
> Witam Grupowiczow!
> Sprawa pilna!
> Potrzebuje przepis na pyszna, nieskomplikowana salatke lub danie (na
> kolacje), ale nie w stylu bylka z parowka np.:)
> Bede wdzieczna za wszelkie propozycje.
> Joanna
>
> Hej joanna!
Sałatka "cioci Jadzi" jak mowi moj syn:
kukurydza
por
jako
tuńczyk
ananas z puszki
Wszytko układać warstwami , doprawiać , polac majonezem
odstawić i gotowe. Mam nadzieje ze ci sie spodoba . Wariacji jest całe
mnóswo, zasada łączyć to czego zwykle się nie łączy. Pozdrawiam Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-26 12:13:55

Temat: Re: Pilne!!!!
Od: "Dagmara" <a...@c...net> szukaj wiadomości tego autora

"Joanna" <j...@p...com.pl> wrote in message
news:392e5e24@security.net.pl...
> Witam Grupowiczow!
> Sprawa pilna!
> Potrzebuje przepis na pyszna, nieskomplikowana salatke lub danie (na
> kolacje), ale nie w stylu bylka z parowka np.:)
> Bede wdzieczna za wszelkie propozycje.
> Joanna
>

Salatka 'Szopska', albo po prostu "Szop" (pewnie odbiega od oryginalu, ale
napisze, jak ja to robie):
Ilosc skladnikow za kazdym razem dobieram na oko.

swiezy ogorek - obrac, pokroic w dosyc gruba kostke
pare pomidorow - pokroic jak wyzej
peczek rzodkiewek (lub 2) - pokroic w plasterki
spora cebula, albo nawet dwie - poszatkowac
sloiczek zielonych oliwek - mozna przekroic, mozna dodac cale
ewentualnie sol do smaku

Wszystko wymieszac i polac oliwka (nie zalowac tej oliwki) i sowicie okrasic
tabasco (ma byc mocno ostre - koniecznie!).
Teraz bierzemy duzy kawal zotego sera - tak chyba z 400 g i trzemy na tarce
(jarzynowej).

Salatke wrzucamy do michy, najlepiej szklanej (bo ladnie widac wszystkie
warzywka) i posypujemy serem.
Tak dla uwizualnienia - jak ja robie, to sera jest tak ze 2-3 cm na
warzywach. Elegancko przyklepujemy serek i odstawiamy to wszystko na
godzinke, coby sie przezarlo.

Po godzince gotowe do konsupcji z chrupiacym pieczywkiem.
U mnie w domu nigdy jeszcze nie wyczeklismy tej przepisowej godziny (wszyscy
kraza wokol kuchni i 'probuja', czy juz dobre i najczesciej okazuje sie, ze
juz po 15 minutach jest 'dobre' :)
Tradycyjnie podajemy do tego dobre piwo (na ugaszenie zaru tabasco:)
Istna pycha!

Smacznego,

Dagmara




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-26 12:13:58

Temat: Re: Pilne!!!!
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Joanna <j...@p...com.pl> wrote:
> Potrzebuje przepis na pyszna, nieskomplikowana salatke lub danie (na
> kolacje), ale nie w stylu bylka z parowka np.:)
Pyszna sałatka z tuńczykiem: sałata lodowa, różowy grapefruit (albo i dwa),
puszka tuńczyka, kukurydza i żółty ser. Opłukaną sałatę rwiemy na kawałki,
grapefruity obieramy, 'filetujemy' i dzielimy na kawałki, kukurydzę odsączamy
z zalewy, ser kroimy w kostkę, tuńczyka rozdrabniamy. Wszystko razem
mieszamy w salaterce i polewamy sosem winegret.

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-26 12:16:34

Temat: Re: Pilne!!!!
Od: "Marek Lang" <M...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Iwona Rybiec <i...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:IvtX4.35353$z...@n...tpnet.pl...
>
> Joanna <j...@p...com.pl> wrote in message
news:392e5e24@security.net.pl...
> > Witam Grupowiczow!
> > Sprawa pilna!
> > Potrzebuje przepis na pyszna, nieskomplikowana salatke lub danie (na
> > kolacje), ale nie w stylu bylka z parowka np.:)
> > Bede wdzieczna za wszelkie propozycje.
> > Joanna
> >
> > Hej joanna!
> Sałatka "cioci Jadzi" jak mowi moj syn:
> kukurydza
> por
> jako
> tuńczyk
> ananas z puszki
> Wszytko układać warstwami , doprawiać , polac majonezem
> odstawić i gotowe. Mam nadzieje ze ci sie spodoba . Wariacji jest całe
> mnóswo, zasada łączyć to czego zwykle się nie łączy. Pozdrawiam Iwona

Albo zamiast pora seler naciowy i bez ananasa. Pyszne i łagodniejsze.

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-26 12:32:28

Temat: Re: Pilne!!!!/ Salatka z kurczaka i ananasow
Od: fatale <f...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

niezawodny przepis, malo roboty i ciekawy efekt:

sredni kawalek kurczaka gotowanego lub wedzonego
puszka ananasow
puszka kukurydzy
szklanka ugotowanego ryzu
rodzynki
majonez
curry
sol

kurczaka pokroic, dodac kukurydze i pokrojony w kawaleczki ananas oraz
rodzynki, na koncu ryz.
Sos (proporcje "na oko"): majonez i sok z ananasow (pol na pol) + curry
+ sol
Salatka musi odczekac min. 1h w lodowce, najlepsza jest nastepnego dnia!

Smaczki doskonale sie komponuja - wiele znajomych probowalo i wszystkim
bardzo smakowalo. Sprobuj, bo warto.


Joanna wrote:

> Witam Grupowiczow!
> Sprawa pilna!
> Potrzebuje przepis na pyszna, nieskomplikowana salatke lub danie (na
> kolacje), ale nie w stylu bylka z parowka np.:)
> Bede wdzieczna za wszelkie propozycje.
> Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-26 12:40:36

Temat: Podziekowania
Od: "Joanna" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiecie co, jestescie wspaniali!!!
Nie oczekiwalam tak szybkiej reakcji, a przepisy super, wlasnie o cos
takiego mi chodzilo.
Szczegolne podziekowania dla Iwonki i Marka, trafiliscie w moj gust bez
pudla:) A Dagmara i fatale ma podziekowania od mojego meza, bo trafily w
jego gust:)
Jestem Wam bardzo wdzieczna i postaram sie przeslac jakis sprawdzony
przepis, moze bardziej pracochlonny na dobre jedzonko.
pozdrawiam
Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-27 13:06:35

Temat: Re: Pilne!!!!
Od: Marcin Kowalski <m...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



Jesli kolacja w lato i pozna proponuje :

Butelka czerwonego wytrawnego wina - w zasadzie obojetne jakiego :) .
Ananas ,brzoskwinie konserwopwe (ale nie w puszce tylko sloik - ten
ochydny posmak aluminium !) ,mandarynki (by nie bylo pomylek w
niektorych regionach kraju zwane klementynkami) ,syrop z mandarynkowy
(jesli nie bylo sie przezornym i nie wykonalo samemu - niech tam niech
bedzie ze sklepu bleeee ;) ) ,kiwi ,banan .
Wino zagotowywujemy w rondelku pod przykryciem - (ma przykry zwyczaj
utleniania sie w czasie tej operacji - ttrzeba uwazac . Dolewamy syrop
z mandarynek plus plyn z konserwy brzoskwiniowej ,mozna tez - nie
trzeba - dodac jeden gozdzik i starta galke muszkatulowa ,(ja
osobiscie twierdze - gozdzik w ostatecznosci a galka ...no coz- sami
sprawdzcie :) ) .Gotyjemy to wszystko az do skutku - hmmm skutek smak
zapach (uwaga praktyczna jesli wyjdzie cos o zapachu i smaku ponczu to
znaczy ,ze nam nie wyszlo ;>).
Owocee ktore sie dadza kroimy w kostke (uwaga dla barbazyncow - kiwi
bez gniazd nasiennych ) ,a mandarynki dzielimy na czastki zsypujemy do
salaterki (to jest na winie co prawda ale nie sypac wszystkiego co sie
nawibnie) .
Odstawiamy lukrowane wino studzimy do temperatury pokojowej (mozna
odkryc rondel) ,poczym zalewamy nim wszystko co jest w tej salaterce i
odstawiamy do lodowki .
Najlepiej przygotowac 12 - 9 godzin przed podaniem ,czyli jesli
kolacja o 23 to tak kolo 12 - 13 bedzie dobrze ,ale jak goscie nie sa
zbyt wybredni to 6 godzin starcza (mnie nie starcza :((( ) .
Uwaga praktyczna zamias wina mozna uzyc sofi - np merlot .

Bon apetit .


M.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-28 07:56:19

Temat: Re: Pilne!!!!
Od: Malgorzata Krzyzaniak <z...@t...eu.org> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 26 May 2000, Joanna wrote:

> Witam Grupowiczow!
> Sprawa pilna!
> Potrzebuje przepis na pyszna, nieskomplikowana salatke lub danie (na
> kolacje), ale nie w stylu bylka z parowka np.:)

Ostatnio jadłam sałatkę kalafiorową na słodko. Surowy kalafior
okrojony (połamany) na drobniusieńkie różyczki, ananas i jabłko pokrojone
w drobną kostkę, trochę rodzynek i parę łyżek sosu
majonezowo-śmietankowego (raczej obojętnego w smaku, raczej nie bardzo
słonego). Ambrozja (dodam, że gotowanego kalafiora nie lubię, a surowy
wręcz przeciwnie).

A z nieskomplikowanych dań polecam zapiekaną z serem zupę
cebulową. Przepis prosty jak drut - podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka,
zalewany rosołem, dodajemy ziół (tymianek, bazylia, pieprz), gotujemy ok.
25-30 minut (można pod koniec gotowania dodać soku z cytryny lub odrobinę
białego wina). Potem posypujemy startym serem i zapiekamy w żaroodpornych
naczyniach. Do tego grzanki.

Zuzanka

--
.:*Z*:._.:*U*:._.:*Z*:._.:*A*:._.:*N*:._.:*K*:._.:*A
*:.
Małgorzata Krzyżaniak ..... http://www.pawnhearts.eu.org/~zuzanka/
I'm above. Over you I'm standing above
Claiming unconditional love. Above -- Mad Season

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: Biszkopt Magdaleny B.
Re: Filmy o jedzeniu/Bylo:jak to ma byc?
Biszkopt Magdaleny B.
książka kucharska
Kurcze z cytryna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »